Pozorovatelny na Šumavě

28. prosinec 2010

Se sněhovou nadílkou začíná zimní sezóna i v šumavských pozorovatelnách zvěře. Správa Národního parku a CHKO Šumava byla za jejich vybudování oceněna cenou portálu Kudy z nudy. Kde pozorovatelny jsou a jak fungují prozradila mluvčí Správy NP Šumava Jana Zvettlerová.

Pozorovatelny máme celkem tři – Jelení vrchy, Beranky, ta slouží pro zimní pozorování, a pro letní pozorování pak Velký Bor. Zimní pozorovatelny mohou návštěvníci využít, až když napadne sníh. Jsou to přezimovací obůrky pro jeleny, kam jdou pudově za potravou. Ta je tu pro ně přichystána, protože se ve volné přírodě nemohou přirozeně k potravě dostat.

Každá obůrka má na okraji dřevěné sruby, kde se návštěvníci posadí, a před nimi jsou nedaleko, na 50 metrů, krmelce. Pak už záleží na trpělivosti. Musí být naprostý klid, nesmíte se prudce pohybovat, protože zvěř je opravdu plachá. Je to na zvířatech vidět, ke krmelci přicházejí pomalu a rozhlížejí se, zda nebudou rušeni.

Pozorovací srub Jelenky

Takže v těch srubech jsou pozorovací okénka, kterými se lidé dívají.
Ve srubech to vypadá jako v divadle, řekla bych. Je tam jakási divadelní sestava laviček, na které se návštěvníci posadí a mají před sebou velké prosklené okno, kudy lze zvěř pozorovat.

Když si představím návštěvu dětí ze základní školy, je asi velmi obtížné je zklidnit natolik, aby se vůbec dočkaly výsledku.
Určitě, nevím co jak to učitelé řeší. Ale je opravdu nutné, aby byly děti opravdu v klidu. Dnes jsem o tom zrovna hovořila s paní učitelkou z mateřské školky. Nejprve byla nadšená, ale pak zklamaně řekla, že tam vlastně jít nemohou, protože ty malé děti opravdu nejde utišit. Takže pozorování lze absolvovat až s většími dětmi.
Za dobu, kdy jsou pozorovací sruby otevřeny, je navštívilo téměř 5 tisíc lidí. Otevřeny jsou od léta 2008.

Pozorovací srub Jelenky

Více informací o provozu srubů najdete na stránkách Správy Národního parku a CHKO Šumava zde.

Spustit audio