Lemuří skupina se rozrostla o samce

13. prosinec 2010

Třináctiletý samec lemur kata jménem Bébe pochází z Holandska a do Zoo Dvůr Králové byl převezen z pražské zoologické zahrady. Má jasný úkol, rozšířit zdejší skupinu lemurů, ve které jsou tři samice a čtyři mláďata, z toho tři letošní samci a jedna dvouletá samice.

Samce vypustili zoologové a ošetřovatelé ke skupině dnes dopoledne. Hned si začal své nové teritorium značit. Samice si zpočátku držely od něho odstup, ale po chvíli se vše změnilo. „Předchozí samec zplodil celkem šestnáct mláďat, z toho čtrnáct samců. Nemohli jsme ho tu nechat, aby nedocházelo ke křížení. Samice by měly být ještě v říji, tak uvidíme, zda se podaří novému samci nějakou z nich oplodnit,“ řekla zooložka Zdena Jeřábková.

Připuštění nového samce bylo velkou podívanou i pro návštěvníky Zoo Dvůr Králové, kteří s nadšením sledovali, jak celá skupina společně i s novým samcem dovádí.

Zdeňka Jeřábková s novým lemuřím samcem

Lemuři žijí v tlupách, v nichž hlavní slovo má nejzkušenější samice. Vše se točí kolem mláďat. Samice si vzájemně pomáhají. Mláďata mohou například sát mateřské mléko od kterékoli matky, ty zas pomáhají ostatním s mláďaty.

V Zoo Dvůr Králové se daří lemury chovat, letos přišla na svět tři mláďata. Právě rozmnožování v zoologických zahradách a rezervacích pomáhá tento druh zachraňovat. Lemuři totiž patří mezi ohrožené druhy. Alarmující je kácení pralesů na Madagaskaru.
Lemur kata je stále hojnější než většina ostatních druhů, lze ho spatřit přinejmenším v šesti chráněných územích. Dnes není jisté, zda se životní prostředí lemurů podaří zachránit

Lemur kata
autor: Zoo Dvůr Králové
Spustit audio