Supové osídlili Kanárské ostrovy díky lidem

13. prosinec 2010
Monitor

Supové mrchožraví se kvůli lidské činnosti ocitli na červeném seznamu ohrožených druhů. Před 2500 let jim však lidé nevědomky pomohli – díky nim mohli supi osídlit Kanárské ostrovy.

Sup mrchožravý (Neophron percnopterus) obývá severní Afriku, jižní Evropu a Asii. Obzvláště velké a těžké supy najdeme na Kanárských ostrovech. Při studiu genetických a morfologických změn, kterými prošly ptačí druhy z Pyrenejského poloostrova a Kanárských ostrovů, španělští biologové zjistili, že supové se na Kanárských ostrovech objevili teprve před 2500 let. Ve stejnou dobu ostrovy začínali kolonizovat i lidé.

Tato souvislost podle vědců rozhodně není náhodná. Před příchodem člověka byly Kanárské ostrovy pro supy prakticky neobyvatelné kvůli nedostatku potravy. Mršiny mořských savců a ptáků či malých hlodavců rozhodně nemohly uživit životaschopnou populaci supů. S příchodem lidí a jejich stád dobytka a dalších domácích zvířat se však situace změnila a supové mohli začít ostrovy kolonizovat. Nové zdroje potravy způsobily jak demografickou expanzi supů, tak jejich adaptaci novému prostředí.

Zdroj: BMC Evolutionary Biology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.