Berlusconi se snaží přesvědčit parlament, aby podržel jeho vládu

„Pokud mě vyženete, bude to politická hloupost,“ řekl dnes italský premiér Silvio Berslusconi senátorům. Odpoledne se chystá také do dolní komory italského parlamentu, snaží se totiž zákonodárce přesvědčit, aby ho zítra podpořili při hlasování o důvěře jeho vládě. Italská média plní nejrůznější dohady a spekulace o tom, jak to nakonec dopadne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi | Foto: G8 Website (ANSA)

Jak v Ozvěnách dne připomněla spolupracovnice ČRo v Římě Vědunka Lunardi, všechno začalo v létě, kdy z Berslusconiho strany Lid svobody odešel předseda poslanecké sněmovny Gianfranko Fini a vzal sebou i několik desítek poslanců.

„Fini vedl postfašistickou stranu Národní seskupení, která se ale v roce 2008 spojila s Berlusconiho hnutím kvůli většinovému volebnímu systému. Od loňska se ale začaly projevovat neshody. Zlé jazyky tvrdí, že Fini mířil na křeslo premiéra zřejmě předčasně. Nakonec Berlusconiho opustil, což stačilo na oslabení současné vlády,“ uvedla. Fini pak podal návrh na vyjádření nedůvěry a levicová opozice žádá demisi Berlusconiho už od samého začátku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějším vývoji vládní krize v Itálii v Ozvěnách dne hovořila spolupracovnice ČRo v Římě Vědunka Lunardi

„Fini vyčítal Berlusconimu, že stranu řídí jako svoji firmu – maximálně vyslechne poradce, ale rozhodne sám a již nelze debatovat. To skončilo roztržkou, útoky dvou deníků , které vlastní Berlusconi, a vyloučením Finiho ze strany,“ doplňuje spolupracovník ČRo v Itálii Josef Kašpar.

Premiér Berlusconi prohlásil, že pokud jeho vláda padne, čeká Itálii podobná krize jako Řecko nebo Irsko. Ale i když nakonec jeho kabinet důvěru dostane, bude to podle Lunardi jen velmi těsné vítězství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník ČRo v Itálii Josef Kašpar k šancím Silvia Berlusconiho na obhájení vlády

„Bude to velmi nepohodlná pozice a Berlusconi si je toho vědom. Dnes také nabídl centristům z opozice rozšíření vlády a vypracování nových programů, které by je mohly zajímat,“ přiblížila Lunardi.

Situace je podle ní velice složitá. V Senátu má Berlusconiho strana Lid svobody a její pravicový partner Liga severu bezproblémovou většinu, avšak pochybnosti se týkají sněmovny. „To samé ale platí i pro opozici, která volá po nové vládě – úřednické nebo institucionální. I tak by opoziční síly neměly většinu v senátu a navíc by se jednalo o vládu, která by neměla podporu voličů,“ uvedla.

Proto podle ní Berlusconi a Liga severu žádají předčasné volby. „To se dnes jeví jako to nejrozumnější řešení. A Berlusconi velmi pravděpodobně navrhne předčasné volby i v případě, že získá většinu také v dolní komoře,“ dodala spolupracovnice Radiožurnálu v Římě Vědunka Lunardi.

Podle Kašpara by dlouhá kampaň k předčasným volbám mohla způsobit Itálii velké potíže. Tvrdí naopak, že se Berlusconimu do voleb nechce, protože podle volebního zákona je systém volby do každé z komor rozdílně nastavený, a tak by mohl Berlusconi vyhrát zase jen v jedné z nich a nic by se nevyřešilo.

Vědunka Lunardi, Katarína Brezovská, Lucie Maňourová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme