Maďarský parlament hlasuje o zestátnění penzijních fondů

Maďarští poslanci mají hlasovat o změně maďarského důchodového systému, který výrazně oklešťuje možnosti investic do soukromých penzijních fondů. Do nich ukládaly peníze v uplynulých letech miliony Maďarů. Pravicová vláda Viktora Orbána teď ale chystá de facto jejich znárodnění, které má navíc zajistit státní kase chybějící peníze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarská parlamentní čestná stráž

Maďarská parlamentní čestná stráž | Foto: Gregor Martin Papucsek

Maďarský parlament tak dnes udělá definitivní tečku za sporem, který vyvolal záměr přesměrovat členy soukromých penzijních fondů, a hlavně jejich finance, do státního důchodového systému. Problematický byl nejen samotný záměr, ale i způsob realizace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník Českého rozhlasu Gregor Martin Papucsek o záměru maďarské vlády s penzijními fondy v pořadu Svět o druhé na Rádiu Česko.mp3

„Mohu absolutně vyloučit jakékoliv překvapení při hlasování. Vláda strany Fidesz má téměř dvoutřetinovou většinu,“ řekl spolupracovník Českého rozhlasu Gregor Martin Papucsek.

Dodal, že tento kroky vlády prakticky znamená zrušení soukromých penzijních fondů. Soukromé důchodové fondy mají podle jeho slov tři milionů členů a fungují už čtrnáct let.

„Tehdy si museli mladí lidé, kteří se zrovna zapojovali do pracovního procesu a stávali se plátci odvodů, povinně vybrat i jednu soukromou penzijní pokladnu nebo fond, kam šlo osm procent ze mzdy tří milionů lidí. Vybrala se neuvěřitelná suma – dva tisíce miliard forintů, což je 200 miliard českých korun,“ uvedl Gregor Martin Papucsek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gregor Martin Papucsek o důchodech v Maďarsku v Odpoledním Radiožurnálu.mp3

Těmito penězi chce podle něj vláda „záplatovat díry ve státním rozpočtu“. Podle zpravodaje Českého rozhlasu jde o řešení, které přináší jen krátkodobý užitek a není perspektivní. Nevede k pokračování reforem důchodového systému, ale jde o protireformní kroky.

Vláda to odmítá a naopak tvrdí, že tímto opatřením chrání důchody lidí. V poslední chvíli předložila návrh, podle něhož se nebudou zdaňovat renty z peněz v soukromých fondech. I ve státním systému mají mít lidé osobní účty.

Maďarský plán kritizují nejen Maďaři, ale i evropští lídři.

Gregor Martin Papucsek, Ondřej Černý, Martin Křížek, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme