Nedostatek práce a špatný vzduch: lidé opouštějí Ostravsko

Moravskoslezský kraj se vylidňuje nejvíce z celé republiky. Od ledna do konce září se z regionu odstěhovalo přes 3200 lidí, nejvíce z nich pak tradičně z Karvinska. Podle sociologů lidé utíkají především za prací, ale také kvůli špatnému ovzduší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostrava

Ostrava | Foto: Tomáš Adamec

„Moravskoslezský kraj v posledních letech nikdy nepatřil k nejatraktivnějším. Loni a letos nejen, že je na konci žebříčku atraktivity, ale počet lidí tam ubývá,“ řekl pro Rádio Česko statistik Josef Škrabal.

Co se týče počtu přistěhovalých, nejvíce jich míří do Prahy. „Praha je atraktivní pro cizince. Migranti ze zahraničí skutečně nejčastěji končí v Praze. Pokud bychom ale sledovali jen vnitrostátní migraci, na špici je Středočeský kraj,“ upozornil Škrabal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální demografická statistika byla tématem Světa o třetí na Rádiu Česko

Nových cizinců v Česku ale výrazně ubylo. „Dá se celkem dobře odhadnout, že hlavním motivem migrace cizinců do Česka jsou pracovní příležitosti,“ říká Škrabal. V současnosti ale ubylo nových pracovních míst, atraktivita se pak podle Škrabala promítla na tom, že přichází méně cizinců než třeba v letech 2007 a 2008. Tehdy Česko zažívalo vrchol ekonomického cyklu.

Počet obyvatel v celém Česku se za letošních devět měsíců zvýšil o zhruba dvacet tisíc. Na konci září tak v republice žilo 10,527 milionu lidí. Podle Českého statistického úřadu skončilo ale období vyšší porodnosti. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se totiž narodilo o 1500 dětí méně.

Markéta Bartošová, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme