Objevy a události týdne č. 50

12. prosinec 2010

Červené včely z Brooklynu, kácení amazonského pralesa, záchranáři a želvy u Mysu Cod, klonové archivy jedlí, bezpilotní raketoplán zpátky na Zemi.

Včelaři v newyorském Brooklynu letos řešili neobvyklou záhadu. Začaly jim červenat včely; dokonce i jejich med prý změnil barvu a zrudl. Vysvětlení bylo ale prosté. Přímo v Brooklynu stojí továrna, kde se zpracovávají třešně. Včely ji houfně navštěvovaly a k nelibosti zaměstnanců se přiživovaly na třešňové šťávě. Místo aby se namáhaly s květy, jednoduše využily vhodnou příležitost. Ale teď už vážně...

Od srpna 2009 do letošního července bylo vykáceno skoro šest a půl tisíce čtverečních kilometrů amazonského deštného pralesa. I když to číslo vypadá hrozivě, Brazílie se chlubí, že jde o nejmenší roční úbytek pralesa od roku 1988, kdy jej začaly monitorovat satelity. Brazilská vláda se zavázala, že do roku 2020 sníží roční úbytek pralesa ještě víc – na tři a půl tisíce čtverečních kilometrů. Nebude to mít lehké.

Ochránci přírody z amerického Bostonu zachránili necelé tři desítky želv, které moře vyvrhlo u Mysu Cod. Vzácné, ani ne metr dlouhé karety menší, vůbec nejmenší mořské želvy světa, zahnal na pobřeží silný vítr. Byly silně podchlazené, podvyživené a trpěly bakteriální infekcí. Ochranáři je dopravili do mořského akvária, kde se je pokusí vyléčit. Zdravé želvy by se měly nejpozději do půl roku vrátit zpátky do moře.

V českých lesích za posledních dvě stě let drasticky ubylo jedlí. Ze všech stromů představují jedle bělokoré pouhé jedno procento. Tím pádem se rychle ztrácí genetická rozmanitost populací této naší původní dřeviny. Odborníci proto zakládají klonové archivy, které se za pár desítek let stanou zdrojem semen pro pěstování semenáčků a sazenic jedlí, které by se tak opět mohly vrátit do našich lesů.

Po sedmi měsících se na Zemi vrátil zkušební bezpilotní raketoplán X-37B, amerického vojenského letectva. Tvarem připomíná klasické raketoplány, v porovnání s nimi má ale jen čtvrtinové rozměry. Energii mu dodávají solární panely. O úkolech, které na orbitě plnil, armádní zdroje mlčí. Oficiálním cílem letu bylo prověření řídícího systému, tepelného štítu a vyzkoušení autonomních operací na oběžné dráze.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 50/2010, 11. - 17. prosince.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv | zdroj: ČTK
Spustit audio