Sparta uzavře podzim duelem s CSKA Moskva

Fotbalistům pražské Sparty začíná poslední pracovní týden v kalendářním roce. Zatímco ostatní české kluby už tři týdny nemusí kopat do míče, tým z Letné na svůj poslední zápas podzimu teprve čeká.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Typický obrázek z utkání Zbrojovka Brno - Sparta Praha, který se celkem pětkrát opakoval.

Typický obrázek z utkání Zbrojovka Brno - Sparta Praha, který se celkem pětkrát opakoval. | Foto: Tomáš Adamec

A bude to už dvaatřicátý soutěžní zápas v podzimní části. Sedmnáct jich odehráli svěřenci Jozefa Chovance v lize, tři v domácím poháru, šest v nakonec neúspěšné kvalifikaci o Ligu mistrů, a zatím pět v Evropské lize, kde mají před sebou už jako jistí postupující rozlučkový duel s moskevským CSKA, za který hraje také český fotbalista Tomáš Necid.

"Je to hodně dlouhý podzim. Musím říct, že vlastně liga začínala v červenci a 15. prosince nás čeká ještě poslední zápas. Samozřejmě bylo by pěkný rozloučit se vítězstvím a s fanouškama ukončit rok 2010, který byl pro Spartu velice úspěšný."

Přehrát

00:00 / 00:00

Sparta uzavře podzim duelem s CSKA Moskva

A podle Ericha Brabce úspěšný hlavně kvůli účinkování v evropském poháru, který si Sparťané po dlouhých sedmi letech dokázali protáhnout až do jara. Byť mohou někteří namítnout, že si Pražané vybojovali postup i díky velké přízni osudu. Los Evropské ligy jim v létě přivál do skupiny druholigové švýcarské Lausanne, a také sicilské Palermo, které podobně jako další italské kluby viz už také vyřazené Juventus a Sampdoria Janov, nepřistupují k druhořadé soutěži se vší vážností.

"Tak jasně, no. Nevím, jestli tuhle soutěž podceňujou, ale jsou tam takové týmy jako jsme my. Co chtějí dál, chtějí ukázat lidem, že fotbal hrát umí a doufám, že se nám to i povedlo," říká Jiří Kladrubský, který má na úspěchu v Evropské lize také významný podíl. Právě po jeho centru vstřelil v sedmnácté minutě úvodního duelu ve skupině na Letné proti Palermu Bony Wilfried první gól Sparty v soutěži.

Josef Chovanec: Sportovní cíl jsme splnili už postupem do Evropské ligy

A pak také, velkou roli v účinkování Pražanů v evropských pohárech hrály penalty Jiřího Kladrubského. Tou první proměněnou pojistil postup ze třetího předkola Ligy mistrů v Poznani, což v té době znamenalo jistotu Evropské ligy. Tou druhou zahozenou odmítl o pár týdnů později zdramatizovat odvetu poslední fáze kvalifikace o Champions League v Žilině, a tou třetí už zase povedenou pomohl k postupové remíze 2:2 na hřišti sicilského celku.

"Samozřejmě Liga mistrů je Liga mistrů, ale když vidím naše výsledky a to, že jsme postoupili dál, tak je to pecka," může si říct nakonec Jiří Kladrubský, postup je totiž nadstavba, podle trenéra Jozefa Chovance byl sportovní cíl Sparty mnohem níže. "Sportovní cíl, který jsme měli před sezónou jsme splnili, tím byla účast v Evropské lize. Postup do Ligy mistrů by byl samozřejmě ještě o stupínek výš. Mrzelo nás to, že jsme se tam nedostali, ale o to víc jsme se pak koncentrovali na Evropskou ligu."

Spartě se v Evropské lize povedlo, i díky skvělým pěti gólům útočníka Bonyho Wilfrieda, v předstihu postoupit, a dvěma výhrami a dvěma remízami shodně s Palermem a Lausanne obohatit svůj klubový i národní koeficient. "To si myslím, že je velký úspěch a můžeme na tom stavět. Je to příjemné," pochvaluje si nakonec rok 2010 Erich Brabec.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme