Nová počítačová hra vyvolává v Německu kritiku

Kontroverzní počítačová hra s číselným názvem 1378 je od víkendu na internetu zdarma ke stažení. V Německu ale vyvolává značnou kritiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlínská zeď

Berlínská zeď | Foto: Corel GALLERY

Číslo 1378 v názvu hry znamená 1378 kilometrů dlouhou hranici, která dělila východní a západní Německo.

Zapojit se do počítačové hry může až 16 hráčů a je na nich, zda si vyberou roli východoněmeckého uprchlíka snažícího se o útěk na Západ nebo pohraničníka, který po uprchlících střílí. To je základní obsah hry.

Pohraničník má ve hře více možností, například může uprchnout spolu s krajany. Pokud se rozhodne pro střelbu a trefí, dostane vyznamenání, ovšem po pádu Berlínské zdi skončí před soudem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Berlínská zpravodajka Českého rozhlasu Klára Stejskalová mluví v Odpoledním Radiožurnálu o kontroverzní počítačové hře.mp3

Počítačovou hru vytvořil 23letý student vysoké školy v Karlsruhe. Poprvé se o ní začalo mluvit už koncem září. Student tak chtěl přispět k dvacátému výročí sjednocení Německa.

Přestože nedošlo k soudním žalobám, protesty proti počítačové hře existují. Německý svaz obětí komunistické zvůle napsal například protestní nótu rektorovi Univerzity v Karlsruhe, kde mladík studuje, a chtěl zveřejnění hry zastavit.

Hru odsoudil například i ředitel nadace spravující památník Berlínské zdi. Způsob, jakým se hra pokouší přiblížit historii, označil za nevkusný.

Klára Stejskalová, Michaela van Erne, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme