Na Slovensku se diskutuje o možnosti návratu koruny

Slovensko by si nemělo zavírat cestu k návratu ke koruně, pokud euro už nebude udržitelné. V novinovém komentáři to napsal šéf slovenského parlamentu Richard Sulík. Některá média to pochopila rovnou tak, že Slovensko dává evropské měně sbohem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenská republika

Slovenská republika | Foto: Emanuel Macoun

Richard Sulík řekl ovšem pouze to, že Slovensko by mělo mít jakýsi plán B pro případ nouze. Tedy, že by se v krajním případě mělo se znovuzavedením koruny počítat.

Šéf parlamentu upozornil, že státy, které chtějí vstoupit do eurozóny, musí splnit přísná kritéria. Současná krize řeckých a irských financí prý ale dokazuje, že pravidla platí jen pro někoho.

Sulík tuhle úvahu ovšem nepronesl nikde na oficiálním fóru, ale napsal jí v komentáři v novinách, do kterých ostatně přispívá celkem často. Slovenské ministerstvo financí odmítlo, že by resuscitace slovenské koruny byla na pořadu dne.

Eurozóna by podle šéfa rezortu Ivana Mikloše měla krizi vydržet a stejně tak by i Slovensko mělo dál používat evropskou měnu.

Milan Kopp, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme