Zemřel přední americký diplomat Richard Holbrooke

Ve Washingtonu zemřel Richard Hobrooke - jedna z nejvýraznějších postav americké diplomacie posledních dvaceti let. Holbrooke nepřežil komplikace po operaci praskliny v aortě. V nemocnici byl devětašedesátiletý diplomat už od pátku. Smrt předního amerického vyjednavače oficiálně potvrdil Bílý dům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Holbrooke působil jako mimořádný vyslanec v Afghánistánu a Pákistánu

Holbrooke působil jako mimořádný vyslanec v Afghánistánu a Pákistánu | Foto: AFP

„Richard Holbrooke slouží téhle zemi skoro padesát let,“ oceňoval kvality svého vyslance pro Afghánistán a Pákistán prezident Obama jen několik hodin předtím, než diplomat zemřel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem poledních Ozvěn dne byl zvláštní zpravodaj v Srbsku Martin Dorazín a komentátor Radiožurnálu Milan Slezák

„Byl architektem dohod, které ukončily jatka na Balkáně,“ připomněl prezident Obama Holbrookovo působení v devadesátých letech, které korunoval jako jeden z hlavních iniciátorů Daytonských smluv. Ty ukončily v roce 1995 válku v Bosně.

„Válka v té době ještě na několika místech trvala a Richard Holbrooke proto sezval veškeré hlavní aktéry včetně prezidentů Srbska a Chorvatska na americkou základnu ve státě Ohio, kde je pod obrovským tlakem a s obrovskou energií donutil, aby podepsali kompromis, který dneska není moc dobrý,“ okomentoval vznik Daytonské dohody zvláštní zpravodaj v Srbsku Martin Dorazín.

Jeho nesmlouvavý, podle mnohých názorů konfrontační styl vyjednávání mu získal obdivovatele i odpůrce. Na Balkáně hlavně mezi Srby. Podle některých tvrzení měl například údajně zaručit někdejšímu vůdci bosenských Srbů Radovanu Karadžičovi beztrestnost před Mezinárodním tribunálem v Haagu výměnou za ochotu přistoupit k jednání s bosenskými Muslimy a Chorvaty. Později prý Richard Holbrooke na svůj slib příhodně zapomněl. On sám to ale vždycky označoval za lež.

Jako mimořádný vyslanec prezidenta Baracka Obamy v Afghánistánu a Pákistánu působil Holbrooke od ledna 2009. V minulosti byl také americkým velvyslancem v Německu a v OSN a vysloužil si také sedm nominací na Nobelovu cenu míru.

V každém případě je nezpochybnitelné, že s jeho odchodem ztrácejí Spojené státy jednu z největších postav americké diplomacie posledních dvaceti let. Ministryně zahraničí Hillary Clintonová Richarda Holbrooka v první reakci na jeho úmrtí označila za vášnivého obránce amerických zájmů, tvůrce dějin a státníka.

Igor Maňour, Vít Pohanka, Ondřej Himmer, Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme