Akademici budou řešit rozpočet, pozvali i premiéra Nečase

Akademický sněm bude jednat o zprávě o ekonomické situaci a bude řešit také rozpočet na příští rok. Akademie věd pozvala na zasedání i premiéra Petra Nečase.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akademie Věd na Národní třídě v Praze

Akademie Věd na Národní třídě v Praze | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Výdaje Akademie věd ze státního rozpočtu na vědu a výzkum meziročně opět poklesl, tentokrát o sto milionů korun. My jsme přišli o půl miliardy mezi lety 2009 a 2010 a teď přicházíme o další peníze. Žádná jiná velká instituce o institucionální peníze na výzkum nepřichází,“ zdůraznil předseda Akademie Jiří Drahoš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Akademie věd Jiří Drahoš ve Světě o deváté Rádia Česko

Jak řekl na Rádiu Česko, pro snižování objemu peněz určených Akademii věd nevidí vůbec žádný důvod a nemá to ani nic společného s ekonomickou situací. Prezident Akademie kritizuje i fakt, že všem vědeckým institucím ubude stejně - 4,5 procenta z rozpočtu.

„Musím říct, že nemám rád plošné snižování rozpočtu. Plošně umí snižovat rozpočet kde kdo, to je velmi jednoduché. Já si myslím a stále to opakuji, že rozpočet, pokud měl být redukován, měl být redukován cíleně, měl být redukován tam, kde kvalita není.“

„A naopak neredukován nebo dokonce navýšen tam, kde kvalita výzkumu je. A já jsem přesvědčen, že Akademie věd je kvalitní výzkumnou institucí,“ prohlásil Drahoš.

Vysoké školy naproti tomu mají mít – alespoň podle představ premiéra – o jednu miliardu víc. Tento záměr se bude projednávat ve středu při jednání o rozpočtu. Šéf Akademie říká, že to kolegům z vysokých škol přeje.

„Já si myslím, že obecně na vědu není v tomto státě dostatek peněz a asi ani nebude, ale zase na druhé straně nevidím důvod, proč by třeba tento nárůst měl jít na úkor Akademie věd, která je, a to tvrdím zcela vážně, nejvýkonnější a nejkvalitnější vědeckou institucí v tomto státě,“ zdůraznil Jiří Drahoš na Rádiu Česko.

Igor Maňour, Veronika Malá, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme