Nový maďarský mediální zákon vyvolává odpor

Evropská i světová unie vydavatelů novin se obracejí na maďarského premiéra Viktora Orbána s žádostí, aby zastavil přijetí nového mediálního zákona. Ten má maďarský parlament schválit příští týden. Zahraniční vydavatelé v otevřeném dopise tvrdí, že svoboda tisku i demokracie jsou v Maďarsku vážně ohrožené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarská republika

Maďarská republika | Foto: Emanuel Macoun

Komplexní přestavba mediálního světa je v Maďarsku u konce, parlament už schválil vytvoření jediné mediální rady, která bude dohlížet na všechny veřejnoprávní média a bude mít kompetence i v oblasti tištěných a internetových médií.

Nejnověji vyvolává napětí vytvoření jednotného a jediného zpravodajského centra pro dvě veřejnoprávní televize, rozhlas a národní tiskovou agenturu. Většina zaměstnanců těchto médií přejde pod jedno centrum, což zřejmě vyvolá hromadné propouštění.

Právě proti tomu včera protestovala Duna TV černou vlajkou na průčelí. Plánovaný živý řetěz a další demonstrace ale zrušila.

Igor Maňour, Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme