Ospalé včely hůř tancují

14. prosinec 2010
Monitor

Včely stejně jako lidé potřebují svých osm hodin spánku denně. Co udělá kratší spánek s námi, všichni dobře víme. Jak se ale nevyspání bude projevovat u včel?

Ve včelím životě hraje významnou roli komunikace prostřednictvím vzdušných tanců. Úhel včelího těla a jeho kolébavé pohyby ostatním včelám například signalizují, kterým směrem se nacházejí čerstvé květy plné pylu. Biology z Texaské univerzity v Austinu zajímalo, jestli tyto tance mohou být nějak ovlivněny spánkovou deprivací. Na záda všech pokusných včel připevnili malý kousek magnetické oceli nebo nemagnetické mědi. Během noci pak kolem úlu nechali přejíždět magnet, který včely s ocelí na zádech opakovaně budil ze spánku.

Ráno všechny včely vylétly u úlu pod bdělým dohledem videokamery. Filmové záznamy ukázaly, že včely s měděným plíškem na zádech, které ze spánku nic nebudilo, tančí stejně jako jindy. Zato včely, které celou noc budil magnet, měly problémy, které by mohl mít i nevyspalý člověk. Jejich tanec byl méně precizní než obvykle a úhel včelího těla nápadně často kolísal. Nevyspalé včely proto svým kolegyním dávaly jen velmi nejasné signály a jako hledači potravy ten den zřejmě nestály za nic.

Zdroj: PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.