Senát dal Berlusconimu důvěru. Teď se čeká na sněmovnu

Horní komora italského parlamentu vyslovila podle očekávání vládě premiéra Silvia Berlusconiho důvěru. Nyní se čeká na další hlasování v dolní komoře. Ta bude hlasovat po poledni. I kdyby vláda získala většinu, bude to většina velmi slabá. Nad budoucností Itálie tak visí jeden velký otazník.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit eurozóny v Bruselu. Italský premiér Silvio Berlusconi

Summit eurozóny v Bruselu. Italský premiér Silvio Berlusconi | Foto: Evropská komise

„Debata v dolní sněmovně byla až do této chvíle velmi ostrá. Nechyběly ani osobní urážky na adresu protivníků. Podle většiny Italů se jedná o divadlo, které se jim nelíbí,“ přiblížila atmosféru v italském parlamentu spolupracovnice ČRo Vědunka Lunardi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice ČRo v Itálii Vědunka Lunardi v poledních Ozvěnách dne.

Důvěru Berlusconimu vyslovilo zatím 162 senátorů, 135 hlasovalo proti. Jedenáct senátorů se hlasování zdrželo. Někteří poslanci, kteří opustili Berlusconiho stranu, se totiž přes noc rozhodli, že by se vrátili do současné vládní většiny.

Nabídli, že se zdrží hlasování v obou komorách, jestli si je Berlusconi vezme zpět. Je to zřejmá reakce na premiérovy apely k odpovědnému přístupu v současné krizi. Podobné zvraty považují mnozí za chytračení, protože zdržet se hlasování v senátu je stejné, jako hlasovat proti.

Premiér Berlusconi v pondělí naléhal na senátory a poslance, aby podpořili vládu v zájmu stability, protože v opačném případě by se podle něj s pádem vlády celá Itálie propadla do ekonomické krize.

Do Říma zatím dorazilo na padesát tisíc demonstrantů extrémní levice. Chtějí Berlusconiho demisi. Studenti chtějí prolomit policejní kordony a dostat se až k poslanecké sněmovně. U senátu se jim před několika týdny podařilo dostat se až do budovy.

Dnes se k přímo palácům vlády a poslanecké sněmovny dostat nedá, protože policejní kordony kontrolují každého, kdo se chce dostat na dvě stě metrů k těmto sídlům. Už včera byly u poslanecké sněmovny dvě menší skupinky policistů a zemědělců, kteří rovněž protestovali proti Berlusconiho vládě.

Vědunka Lunardi, Zdenka Turková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme