Exportéři letos zaznamenali nižší růst než loni

Dnes večer se dovíme jméno držitele ocenění Exportér roku 2010. Stejně jako předchozí ročníky, tak i ten 16. se koná pod záštitou Hospodářské komory a pořádá jej Střední podnikatelský stav a Asociace na podporu podnikání. Cenu předá premiér Petr Nečas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka. Ilustrační foto

Automobilka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Česká republika má výrazně proexportní ekonomiku a tak její hospodářský růst je přímo závislý na dobrých podmínkách pro exportéry. Jak ti hodnotí rok 2010?

„Posun zde byl, ale dalo to mnohem více námahy než v minulých letech,“ řekl na Rádiu Česko předseda asociace exportérů Jiří Grund.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dnes večer bude vyhlášen Exportér roku. Ptáme se předsedy Asociace exportérů Jiřího Grunda.

„V podstatě jsme se dostali do recese nebo do krize. Byl tady sice růst exportu, třeba do konce října meziročně o 17 procent, ale byl to podstatně nižší růst než minulý rok, kde byl přebytek zhruba o 20 miliard menší,“ doplnil.

Nové trhy

Grund už před časem uvedl, že výpadky na tradičních trzích mohou vyrovnat trhy nové. Jak ale nyní doplnil, nejde to tak rychle. Zvýšit zřetelně export do teritorií, jako je jižní Amerika či Afrika, je podle něj otázka několika let příprav a práce.

„Řada našich exportérů má snahu exportovat do těchto zemí, ale stále se tam ještě naráží na kvóty, limity a různá další omezení,“ řekl.

Personální vybavení ambasád

Velké limity jsou podle něj v kvalitě zaměstnanců, kteří českému exportu pomáhají. „Tedy obchodních radů, zástupců Czechtradu a tak dále. My už několik let upozorňujeme na to, že se tam nedostávají ti nejlepší lidé nebo ani se nepřihlašují do výběrového řízení,“ uvedl.

„My jako exportéři pak máme s nimi určité problémy a proto volíme cestu, že pokud někde vstupujeme na trh, tak tu ambasádu nebo obchodní oddělení skutečně vynecháme,“ dodal.

Stát by měl podle Laciny export podporovat s účastí na výstavách, expozicích a podobně.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme