Zakladatel WikiLeaks znovu žádá londýnský soud o propuštění na kauci

Zakladatel kontroverzní databáze Wikileaks, australský občan Julian Assange znovu žádá londýnský soud o propuštění na kauci. Ten minulý týden jeho žádost odmítl kvůli možnému vydání do Švédska, kde je obviněn z několika sexuálních deliktů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internetová stránka WikiLeaks

Internetová stránka WikiLeaks | Zdroj: ČTK

Devětatřicetiletý Julian Assange se minulý týden dostavil k magistrátnímu soudu v Londýně dobrovolně. Ale na základě evropského zatykače byl zatčen a soudce zamítl žádost o jeho propuštění na kauci, kterou bylo ochotno složit několik příznivců a přátel.

Soudce rozhodl o zadržování Asangeho ve vyšetřovací vazbě, protože podle jeho názoru hrozilo nebezpečí, že by mohl utéci před spravedlností. Dnes Assangeho advokát znovu žádá soud o jeho propuštění na kauci. Jestliže soud žádost odmítne, bude téměř jistě postoupena vysokému soudu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci Juliana Assangeho mluví v Odpoledním Radiožurnálu Milan Kocourek.mp3

Advokát Juliana Assangeho nabízí soudu záruky, například že jeho klient složí pas, že se bude pravidelně hlásit na policii, že bude přebývat na jediné bezpečné adrese a podobně.

Někteří příznivci Assangeho argumentují, že jde o přípravné fáze politického procesu, nikoli o rozsuzování Assangeho sexuálních deliktů. Assange totiž zveřejňováním tajných depeší amerických diplomatů na své databázi rozhněval nejen americké úřady.

Julian Assange sám říká, že jde o politicky motivovaný případ se záměrem diskreditovat ho. Nařčení ze Švédska důrazně odmítá. Popírá, že by tam měl letos v srpnu nezákonný pohlavní styk se dvěma ženami, i když nepopírá, že s nimi pohlavní styk měl. Říká, že šlo o vzájemný souhlas.

Milan Kocourek, Michaela van Erne, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme