Česko zavalí další sníh, místy napadne až 30 centimetrů

Počasí dál komplikuje dopravu v Česku a několik silnic je stále zavřených. Sněží, tvoří se náledí a závěje. Meteorologové navíc vydali další varování před intenzivním sněžením, které přijde večer a v noci. Do zítřka může na některých místech napadnout 10 až 30 centimetrů nového sněhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úsek silnice z Ostravice na Bílou na Frýdecko-Místecku musí čistit takzvané ledořezy

Úsek silnice z Ostravice na Bílou na Frýdecko-Místecku musí čistit takzvané ledořezy | Zdroj: ČTK

Výstraha před silným sněžením platí pro Karlovarský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký kraj, pro Vysočinu, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

„V horských oblastech na severu území a také místy na Českomoravské vrchovině napadne do středečního odpoledne 10 až 20 centimetrů, ojediněle kolem 30 centimetrů sněhu. Jinde by mělo napadnout od 2 do 10 centimetrů,“ upřesnil meteorolog Jan Šrámek.

V důsledku čerstvého větru a sněžení se budou podle předpovědi místy tvořit sněhové jazyky a zejména v Čechách v polohách nad sedm set metrů výše i závěje.

Stále aktuální dopravní informace a podrobnou předpověď počasí sledujte na naších speciálních webech.

V Jeseníkách se už zvýšila také hrozba pádu lavin. Horská služba vyhlásila třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Pád lavin v nejvyšších moravskoslezských horách ale hrozí jen mimo turistické trasy.

Počasí také znovu komplikovalo dopravu. Potíže byly na Pražském okruhu směrem k dálnici D5, kde si několik kamionů prorazilo pneumatiky kvůli díře v silnici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na tahu z Ostravska přes Bílou sleduje reportérka Dominika Rojtová

V Moravskoslezském kraji zase sníh uzavřel pro kamiony tah z Ostravska přes Bílou na Slovensko. Silničáři tam povolali do terénu nejtěžší techniku, uježděný sníh a ledové koleje likvidují na silnici číslo 56 takzvané ledořezy.

„Je tady vysoká zajetá vrstva sněhu, takže je to potřeba snížit. Ledořezy to strhnou,“ řekl Českému rozhlasu Vladimír Mazáč ze Správy silnic ve Frýdku-Místku. Osobní auta kvůli tomu jezdí kyvadlově, provoz by měl být zcela obnoven do večera.

Na Liberecku doporučují silničáři nevyjíždět

Další série problémů je teď na severu Čech. V Libereckém kraji stále sněží a silnice včetně hlavních tahů jsou sjízdné jen s obtížemi, protože silný vítr vytváří sněhové jazyky a v horských oblastech i závěje. Na řadě míst navíc brzdí dopravu nehody a váznoucí kamiony. Silničáři doporučují motoristům raději nevyjíždět, pokud to není nutné.

V Ústeckém kraji zůstávají uzavřené dvě silnice druhé třídy na Chomutovsku. Jde o úseky z obce Výsluní do Rusové a z Halže na Klínovec. Vzhledem k vývoji počasí se s jejich otevřením v nejbližší době nepočítá.

Studené počasí podle Českého hydrometeorologického ústavu potrvá do konce týdne, pak se přechodně oteplí na hodnoty kolem nuly.

Martin Hromádka, ak, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme