Zámečník: Lékaři by měli tlačit na nemocnice, aby začaly hospodařit

V Praze se dnes na Žofínském fóru sešli přední odborníci na oblast zdravotnictví. Tématem jejich debaty je hledání úspor v systému a také to, jak se plánované rozpočtové úspory dotknou pacientů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekonom Miroslav Zámečník

Ekonom Miroslav Zámečník | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Řadu týdnů ministr zdravotnictví bojuje s odboráři, kteří protestují proti úsporným opatřením v resortu. Lékaři hrozí hromadnou výpovědí, jestli nedostanou přidáno. A další otazníky se vznáší ve vzduchu: na jaké změny se mají připravit pacienti? Omezí plánované škrty jejich přístup ke zdravotní péči?

Cestu, která by tuzemské zdravotnictví zefektivnila a přivedla do něj další peníze, hledají nyní odborníci, včetně ministra zdravotnictví Leoše Hegera a ředitele VZP Pavla Horáka, na Žofínském fóru.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možnostech zefektivnění českého zdravotnictví jsme v Ozvěnách dne hovořili s ekonomem Miroslavem Zámečníkem, členem NERVu.

Přednášel tam také ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Miroslav Zámečník. A jak v Ozvěnách dne uvedl, v souvislosti s úsporami ve zdravotnictví účastníkům fóra nabídnul několik doporučení. Mimo jiné upozornil na problém s veřejnými zakázkami a s celou problematikou nákupu zboží a služeb.

„Nákup zdravotnického materiálu či léků v zařízeních, která jsou ve veřejnoprávním režimu, je stejný jako v jiných oblastech, kde se obhospodařují veřejné peníze. Jsou to prostě všechny věci, které zvýší transparenci a možnost zlepšení soutěžního prostředí,“ uvedl.

Lékaři by měli tlačit na nemocnice

Současný tlak lékařů na ministra zdravotnictví Hegera, který je podle Zámečníka zdaleka nejkonciliantnější a nejvíce souznějící s lékařským stavem za mnoho let, považuje ekonom za nešťastný.

„Místo toho by měli vyvíjet tlak v rámci svých pracovišť, aby nemocnice začaly konečně hospodařit. A pak by se peníze na platy v objemu, ve kterých lékaři hovoří, nejen pro lékaře ale i střední zdravotní personál, určitě našly,“ dodal.

Navýšení plateb za pojištěnce

Levicová opozice navrhuje, aby se peníze v systému hledaly ve státní pokladně, tedy aby stát navýšil peníze za své pojištěnce (důchodce a děti), místo zvyšování spoluúčasti pacientů. Podle Zámečníka k tomu bude muset dojít.

Připomněl, že v letech konjunktury, kterou ČR zaznamenala v letech 2005 až 2008, došlo k velmi výrazným nárůstům příjmů zdravotního systému. Konkrétně v přepočtu na dolary a v paritě kupní síly se zohledněním cenových rozdílů.

„U nás se zdravotnický rozpočet za roky 2000 až 2008 zvedl až o 80 procent, zatímco třeba v Německu o 40 a Rakousku o 38 procent. Příliv peněz ale zabrzdila recese a problém do budoucna bude mnohem vypjatější a jednou bude muset dojít k navýšení plateb za pojištěnce. Ale až po vyčerpání těchto rezerv,“ uvedl.

Upřesnil, že Česko je čtvrtá země mezi vyspělými státy z OECD z hlediska nejnižší spoluúčasti: „I když velmi výrazně stoupla, nicméně je pořád čtvrtá nejnižší z těch třiceti států.“

Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme