Nejtěžší had světa se snaží pářit

14. prosinec 2010

V pavilonu vodního světa jsou v současné době k vidění anakondy velké, které se různě proplétají. Dva samci a jedna samice se snaží pářit. K námluvám a páření dochází ve vodě. Návštěvníci tak mohou pozorovat, jak hadi obtáčejí jeden druhého.

Do Zoo Dvůr Králové přišly tři anakondy v roce 2008. Pocházejí z chovné stanice přírodovědců v Praze na Smíchově. Byl jim jeden rok a dosahovaly délky kolem 1 metru. Do dvou let rostli samci i samice rovnoměrně. V roce 2009 byla nejtěžší samice. Vážila 7,35 kilogramů a měřila 2,27 metru. Pak se růst samců zpomalil, rostla a na váze přibývala samice. Dnes zoologové odhadují její délku na 3,2 metru. Již dosáhla pohlavní dospělosti, a proto se pokouší pářit. Ošetřovatelé ji neustále pozorují a čekají, zda páření bude úspěšné. „Pokud se to podaří, začne přibývat na váze a bude v klidu odpočívat,“ řekl zoolog Pavel Moucha. Pokud by se mláďata narodila, bylo by to poprvé v historii Zoo Dvůr Králové.

Anakonda je vejcoživorodá. Samice rodí ve vodě přibližně třicet mláďat. Ta jsou dlouhá 35 až 70 centimetrů a váží až 350 gramů. K páření v teráriu dochází obvykle od listopadu do února, samice bývá gravidní 230 dní a o svá mláďata nepečuje. Anakonda je nejtěžší had světa. Společně s asijskými krajtami tmavými a mřížkovanými má další prvenství, patří totiž i k nejdelším hadům na světě.

Anakonda obývá oblasti jižní Ameriky a je známá jako „vodní“ had. V potravě si nevybírá, loví kajmany, želvy, ryby ale i ptáky, kapybary a jiné savce. Je schopna ulovit až 70 kilogramové prase. Potravu tráví v různých úkrytech několik týdnů.

autor: Zoo Dvůr Králové
Spustit audio