Orbán a Radičová se scházejí v Bratislavě

Maďarský premiér Viktor Orbán přijel na návštěvu do Bratislavy. Hlavním tématem cesty je maďarské předsednictví Evropské unii, které začne 1. ledna. Slovensko-maďarské vztahy jsou tradičně napjaté. Na bod mrazu se dostaly před čtyřmi lety, po nástupu slovenských nacionalistů do vlády. Letos se ale změnily vlády jak na Slovensku, tak v Maďarsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava

Bratislava | Foto: European Commission Audiovisual service

Viktor Orbán nepřijel na oficiální, ale pouze na pracovní cestu, a Slovensko je taky vůbec posledním sousedním státem, kam se vydal od nástupu k moci letos v dubnu. Na jednání se slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou si přivezl program maďarského unijního předsednictví.

Maďaři se chtějí zasazovat o větší rozpočtovou disciplínu unijních zemí, o energetickou bezpečnost Evropy nebo o ochranu Dunaje. To jsou všechno věci, které v principu podporuje i Slovensko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vztazích obou zemí jsme na Rádiu Česko mluvili s komentátorem slovenského deníku Sme, Petrem Morvayem.

Premiérka Radičová se ale chce s Orbánem bavit i o maďarském zákoně o dvojím občanství, který umožňuje získání občanství zahraničním Maďarům bez trvalého pobytu v Maďarsku, a který v posledních měsících znovu trochu zvýšil napětí mezi oběma státy.

Jak ale na Rádiu Česko uvedl komentátor slovenského deníku Sme Peter Moravy, je velice nepravděpodobné, že by Orbanova vláda v této záležitosti ustoupila.

„Otázka dvojího občanství je pro vládu premiéra Orbána v Maďarsku v podstatě vnitropolitickou záležitostí. Je to potřeba něčím odvést pozornost od ekonomických problémů a tak je nepravděpodobné, že by v tomto vláda ustoupila. Navíc doufá, že hlasy krajanů posílí Fidesz v dalších maďarských volbách,“ vysvětlil.

Slovensko-maďarské vztahy se uklidnily

Slovensko-maďarské vztahy se podle něj ale každopádně zlepšily, respektive uklidnily. „Jednoduše tím, že například na Slovensku není nacionální vláda, která považovala za jeden ze svých terčů maďarskou menšinu,“ dodal.

Na druhou stranu se podle něj role trochu proměnily. A teď je to spíše maďarská vláda, která dělá kontroverzní kroky, na které musí slovenská vláda reagovat. „A nedokáže na ně dost dobře reagovat,“ řekl.

Ondřej Černý, Vojtěch Berger, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme