Světelný vztlak

15. prosinec 2010

Na předměty nacházející se v proudu fotonů působí nově objevená síla analogická dynamickému vztlaku, který ve vzduchu nese letadla.

Světlo vyvolává při svém dopadu na předměty tlakovou sílu, která působí přímo ve směru dopadu tohoto světla, ve směru dopadu fotonů. Tenhle fakt je znám už dlouho. Výzkumníci z Rochester Institute of Technology v americkém státě New York ale předpověděli a ověřili ještě další, exotičtější silové působení. To existuje u některých předmětů, které se nacházejí ve světelném poli. Podle analogie s účinkem proudění vzduchu kolem leteckých křídel byla tato zvláštní síla nazvána jako "světelný vztlak".

Tento jev se objevuje tehdy, když na velmi malý a průhledný objekt určitého tvaru a velikosti několika mikrometrů zamíříme svazek laserového světla. V tu chvíli se objeví určitá "záhadná síla", která na tuto malou částečku působí zhruba kolmo na proud světla. Jde vlastně o výsledek složitého ohýbání světla kolem objektu. Je to velmi podobné situaci, kdy v aerodynamickém tunelu proudí kolem křídla vzduch. Složité působení tohoto proudění nakonec dává výslednou vztlakovou sílu kolmou na směr pohybu vzduchu. Díky této síle může létat většina strojů těžších než vzduch.

<iframe src="https://player.vimeo.com/video/17453338?byline=0&amp;portrait=0" width="610" height="482" frameborder="0"></iframe><p><a href="http://vimeo.com/17453338">PUSHED ASIDE</a> from <a href="http://vimeo.com/sciencenews">Science News</a> on <a href="http://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>


A jak probíhaly pokusy, které „světelný vztlak“ odhalily? Tým vědců pod vedením Grovera Swartzlandera vkládal do světelného laserového toku a zároveň do nádržky s vodou průhledné mikrotyčinky, které měly tvar zhruba odpovídající profilu leteckého křídla - jedna strana byla spíš plochá, druhá do oblouku. Prostor s tyčinkami byl ozářen ultrafialovým laserovým svazkem o výkonu 130 miliwattů. Tyčinky se pak pohybovaly jednak ve směru záření a jednak kolmo na jednu stranu. V porovnání s běžným aerodynamickým vztlakem zde byl zaznamenán dost příkrý úhel tahu vůči toku světla, zhruba 60 stupňů. Poprvé v historii tak byl vytvořen optický vztlak.

Této zajímavé síly bude možné využít jak pro pohon mikrostrojů, tak pro přemisťování nanočástic. A možná bude vhodný i pro rafinované manévrování při plavbách kosmických slunečních plachetnic. Ty zatím mohly využívat jen složku síly slunečního záření, která míří přímo od Slunce.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.