Východoevropské země vyzývají EU ke stíhání popíračů zločinů komunismu

Česko podepsalo dopis šesti východoevropských zemí s výzvou k celoevropskému stíhání popírání zločinů komunismu a jiných totalitních režimů. Dopis adresovali ministři zahraničí Litvy, Lotyšska, Bulharska, Rumunska, Maďarska a České republiky eurokomisařce pro spravedlnost a lidská práva Viviane Redingové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

V dopise ministři píší, že by se mělo zacházet stejně s oběťmi i trestnými činy všech totalitních režimů, nejen nacismu. Doufají, že v budoucnu Evropská komise najde právní instrument k postihování zlehčování, popírání a odmítání zločinů spáchaných totalitními režimy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu východoevropských ministrů mluvil na Radiožurnálu bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

Podle litevského ministra zahraničí Audroniuse Ažubalise jde také o to, aby si západní část Unie uvědomila, že i ve východní části Unie docházelo ke zločinům, kterých se dopouštěly tamní totalitní režimy:

„V celé EU by se také mělo diskutovat o tom, zda se má zlepšit vzdělávání o následcích totalitních režimů.“

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg potvrdil, že dopis připravený jeho litevským kolegou podepsal v neděli na společné večeři ministrů v Bruselu.

„Jde o zásadní věc, tedy že máme totalitní systémy měřit stejným měřítkem. Ke všem totalitním systémům a zvráceným ideologiím musíme přistupovat stejně. A také k pachatelům v jejich službách. Popírač zločinů stalinismu je stejně vinný, jako popírač zločinů nacismu,“ řekl Karel Schwarzenberg.

Dnem vzpomínky na oběti totalitních režimů by měl být podle návrhu 23. srpen.

Pavel Novák, Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme