Potrubní internet

16. prosinec 2010

Konsorcium Foodtubes project chce vytvořit "potrubní internet", kterým by bylo možné přepravovat menší hmotné zásilky.

Díky internetu dnes dosahujeme dokonalosti v přepravě informací mezi počítači po celém světě. Ale běžná doprava hmotných předmětů, např. rozvoz jídla do obchodů, nám stále dělá problémy a vyžaduje velké náklady. Britské konsorcium odborníků, které si říká Foodtubes project, ale chce vytvořit jakýsi "potrubní internet". Tím by bylo možné automaticky přepravovat po celé zemi a možná i přímo do domů menší hmotné zásilky.

Předměty denní spotřeby se v současném stavu civilizace rozvážejí z velké části pomocí těžké dopravní techniky. Tento způsob přepravy je neekonomický, při převozu užitečných nákladů vždy dochází také k přesunu mrtvé váhy, totiž dopravních prostředků samotných. Například auto o hmotnosti několika tun převáží desetkrát lehčí náklad. Velká část pohonných hmot se tedy spotřebuje k tomu, aby se přesouvalo to, co vlastně přesouvat nepotřebujeme. Tento provoz také zatěžuje dopravní komunikace a znečišťuje životní prostředí. Proto je s podivem, že se doprava zboží každodenní spotřeby neřeší spíš ve stylu klasické potrubní pošty, kdy se přepravuje jenom to, co přepravovat chceme.

<object width="610" height="482"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/x0SgwSg3Q9E?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/x0SgwSg3Q9E?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="610" height="482"></embed></object>


Řešením by tedy bylo přesunout celý systém dopravy do podzemí, do promyšleného systému potrubních rozvodů. Velká Británie by mohla být propojena tisíce kilometrů dlouhou potrubní sítí, ve které by se dnem i nocí a za každého počasí proháněly zhruba dva metry dlouhé kontejnery. Vše by bylo řízeno počítači, poháněno stlačeným vzduchem nebo lineárními elektromotory. Všechno by bylo směrováno od výrobců a prodejců zboží přímo k odběratelům nebo na místa s velkým odběrem, např. do supermarketů. Skupiny stovek kapslí by se mohly potrubím koordinovaně řítit až stokilometrovou rychlostí, všechno by mohlo být doručováno zákazníkům během několika hodin od objednání.

Systém současné dopravy potravin v Británii produkuje asi 8% celkového objemu emisí CO2. V Británii se ovšem co do objemu denně spotřebuje dvěstěkrát větší množství vody než potravin. Vodovodní potrubí ale nemají žádné nároky na spotřebu paliva a samozřejmě nezatěžují dopravu v ulicích.

Překážkou zavedení nového systému bude setrvačnost dosavadního systému a také provázanost současné dopravní lobby s politickou scénou.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.