Odchody lékařů trápí opozici, chce k tématu sněmovní schůzi

Pokud někteří lékaři skutečně české nemocnice opustí, jak avizují, vláda bude muset dát do zdravotnictví peníze z rezerv na krizové situace. Připustil to ministr zdravotnictví Leoš Heger a opozice hned ‚bije‘ na poplach. Poslanci ČSSD žádají svolání mimořádné schůze sněmovny ke zdravotnictví, neboť to prý směřuje ke kolapsu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnictví

Zdravotnictví | Foto: Tomáš Adamec

Po pražské Thomayerově nemocnici i v Motole začali dávat lékaři nespokojení s výší platu výpovědi. V krajích hromadná akce jejich kolegů skončila před několika dny. K dnešku se k výzvě ‚Děkujeme odcházíme‘ připojilo přibližně pět tisíc nespokojených lékařů. Podle ČSSD hrozí v některých krajích zhroucení zdravotní péče.

„Sněmovna by měla dostat komplexní informaci od vlády. Vláda má v ruce všechny klíčové finanční nástroje, úhradovou vyhlášku nebo možnost ovlivnit koeficientem přerozdělení vybraného zdravotního pojistného,“ řekl Radiožurnálu poslanec za ČSSD a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci ve zdravotnictví diskutovali v Ozvěnách dne Radiožurnálu Michal Hašek a Martin Šnajdr

„Zdravotnictví se dostává do kritické situace delší čas. Rozevírají se nůžky mezi fakultními nemocnicemi zřizovanými státem a regionálním zdravotnictvím v oblasti financování,“ dodal Hašek.

Panika je zatím předčasná stejně jako debata o zdravotnictví na mimořádné schůzi sněmovny, myslí si Martin Gregora, poslanec TOP 09 a člen sněmovního výboru pro zdravotnictví. „Toho času nevíme, kolik lékařů výpověď podá. Budeme to vědět 20.12., pak budeme muset podniknout nějaké kroky,“ řekl Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

K pnutí mezi koalicí a opozicí nad situací ve zdravotnictví mluvil na Radiožurnálu Martin Gregora

„Jedna informativní diskuze nevyřeší jediný problém, nepomůže jedinému zdravotníkovi ani pacientovi. Opozice chce na tématu jen vytřískat politický kapitál,“ obhajoval na Radiožurnálu skutečnost, že situace ve zdravotnictví se zatím nedostala na program jednání schůze sněmovny, místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví za ODS a bývalý náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr.

Podle Šnajdra už dnes nikdo nepochybuje, že zdravotnictví potřebuje změny. Ze stavu českého zdravotnictví obvinil Šnajdr právě opozici. „Když jsme před dvěma roky říkali, že dojdou peníze, pánové ze sociální demokracie vždycky říkali, že to není žádný problém, a když bude, stát dolije peníze,“ řekl Šnajdr. Dnes podle něj bohužel řešení stavu zdravotnictví musí být dramatické, není prostor na rozfázování změn. Zároveň doufá, že opozice se na změnách bude podílet a nebude s tématem politikařit.

Hašek si ale myslí, že opozice žádný prostor k připomínkování chystaných změn nedostává a přednesená řešení, jak jim ministerstvo říká, vlastně řešení vůbec nejsou. „Dosud jsme od pana Hegera žádné řešení neslyšeli,“ postěžoval si na politiku ministra zdravotnictví. Ministr Heger například představil změny ve vzdělávání mladých lékařů nebo novou úhradovou vyhlášku.

„Nerad bych se Dočkal, že pan Heger bude v březnu podávat demisi až nezvládne svoji manažerskou roli,“ bojí se Hašek. Doufá, že opozice dostane k diskuzi šanci. „Nepotřebujeme diskutovat, opatření jsou dávno prodiskutovaná, potřebujeme jednat,“ vzkázal Šnajdr.

Veronika Sedláčková, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme