V Řecku se koná další generální stávka proti úsporným opatřením

Řecko právě dnes ochromila další generální stávka. V zemi nefunguje hromadná doprava, jsou zavřené školy nebo třeba atrakce lákající turisty. Řekové opět vyjdou do ulic, aby protestovali proti úsporným opatřením socialistické vlády. Podobně to v ulicích Athén letos vypadalo už několikrát. Protestující Řekové vidí řešení jednoduchou optikou - zdanit bohaté a přidat tak chudým.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty v Aténách. Řecko

Protesty v Aténách. Řecko | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Protesty v ulicích patří k Řecku stejně jako Akropole nebo nádherné pláže. Letos se ale všechno změnilo - i demonstrace. K tradičnímu radikalismu nebo prostě jen touze výrostků po dobrodružství se přidaly v Řecku už dlouho nepoznané pocity: zmar a beznaděj.

Tvrdá úsporná opatření jsou podle většiny Řeků nespravedlivá. Lidé sice přiznávají, že stát zaměstnává tisíce zbytečných úředníků, kteří berou velké peníze a přitom nedělají skoro nic. A zároveň dobře vědí, že neplacení daní se vedle fotbalu a basketbalu stalo třetím národním sportem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž z Athén natočil Ondřej Houska.mp3

Jenže škrty a vyšší daně dopadají úplně na všechny - i na ty, kteří poctivě pracují a jejich plat přitom není bůhví jaký. V zemi proto narůstá nespokojenost. Řešení ale lidé neznají.

„Je to velká otázka. Prvním řešením je přijít sem a protestovat,“ myslí si mladá Evangelia, která přišla na demonstraci před americkou ambasádu.

Yannis Milion, profesor ekonomie na Univerzitě v Athénách a hlavně člen ústředního výboru krajně levicové strany Synaspismos se domnívá, že řešením je zvýšit daně pro bohaté a pro kapitál, zdanění církve a snížení výdajů na obranu.

„Je potřeba rozdělit bohatství ve prospěch pracujících,“ domnívá se Milion.

Levicové smýšlení sdílejí převážně mladí Řekové

Akcí radikální levice se ale v Řecku neúčastní převážně občané v důchodovém věku. Mnozí demonstranti jsou velmi mladí. Jejich nespokojenost dobře vystihuje Themelis. On sám má perfektní vzdělání ze západních univerzit. Život v Řecku ale není jednoduchý ani pro něj.

„Většina mých přátel je bez práce. Ti mladší ji nikdy nenašli a ti ostatní byli propuštěni. Mám pár kamarádů, kteří vydělávají dost, ale musejí pracovat 12 až 16 hodin denně. A hlavně nemají vůbec žádnou jistotu,“ říká Themelis.

Demosntrující komunisté v Aténách. Řecko | Foto: Martin Dorazín

Různé radikálně levicové strany podporuje asi pětina Řeků. Tohle číslo přitom roste. Komunisté byli v regionálních volbách minulý měsíc jedinou stranou, která své pozice posílila. Vládní socialisté sice zvítězili, ale ztratili víc než milion hlasů. Většina lidí totiž k volbám vůbec nepřišla.
A právě rezignace je v zemi asi vůbec nejrozšířenějším postojem.

Radikálové chtějí, aby v ulicích bylo mnohem víc demonstrantů. Jenže většina Řeků jakoby neviděla vůbec žádné východisko. To vadí mladému anarchistovi jménem Kostas. Řešení je přitom podle něj jednoduché.

„Musíme vtrhnout do parlamentu a zmlátit všechny politiky, aby už konečně vypadli ze země. Už toho bylo dost. Třicet let na nás jen každý den kašlou,“ uzavírá protestní náladu Kostas.

Ondřej Houska, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme