Komise vybere ze čtyř kandidátů ředitele Národní knihovny

Kdo bude řídit Národní knihovnu by mohla devítičlenná výběrová komise rozhodnout už dnes. Ve hře jsou čtyři kandidáti, ale jejich jména ministerstvo kultury nechce sdělovat. Tajná je také výběrová komise.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klementinum z Mariánského náměstí

Klementinum z Mariánského náměstí | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Výběrovou komisi bude zajímat stanovisko kandidátů na rekonstrukci Klementina a na výstavbu depozitních kapacit v Hostivaři. Žádá se po nich také předložení koncepce rozvoje Národní knihovny a jejího financování na dalších pět let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Michaely Veteškové o volbě ředitele Národní knihovny.mp3

Ministr Jiří Besser poslal do knihovny auditory, aby zkontrolovali její hospodaření a ti našli chyby podobné jako při kontrole v Národním technickém muzeu.

„Objevili poměrně závažná pochybení při aplikaci zákon o zadávání veřejných zakázek,“ upřesnil Besser.

Národní knihovna prochází nákladnou rekonstrukcí svého sídla v barokním komplexu Klementina. Spolu s výstavbou depozitářů v Hostivaři by měly práce vyjít na tři miliardy korun.

„Audit, který prováděla externí firma, zmiňuje zjištění, která jsou podobná těm, které v Národním technickém muzeu zjistila naše veřejnoprávní kontrola,“ dodal Besser.

Současný ředitel Pavel Hazuka byl na místo ředitele NK jmenován před dvěma lety ministrem Václavem Jehličkou bez výběrového řízení.

Ministr kultury Jiří Besser řekl, že do konkurzu se může přihlásit i on. A už dříve uvedl, že chce, aby šéfy příspěvkových organizací MK dělali jen lidé dosazení na základě výběrových řízení.

Michaela Vetešková, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme