Ústavní soud se bude zabývat restituční stížností Koh-i-nooru

Ústavní soud dnes veřejně projedná stížnost společnosti Koh-i-noor v restitučním sporu. Potomci původního majitele mají podle rozsudku pražského městského soudu, který potvrdil i Nejvyšší soud, získat zpět polovinu nemovitostí a vzácné obrazy. Noví majitelé Koh-i-nooru se proti tomu brání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Koh-i-noor v Praze 10 Vršovice

Budova Koh-i-noor v Praze 10 Vršovice | Foto: Khalil Baalbaki

Před pěti lety restituovali dědicové po Zikmundu Waldesovi nevýrobní polovinu areálu podniku v odhadované tržní hodnotě kolem půl miliardy korun.

Jenže podnik byl v 90. letech privatizován kupónovou metodou, takže by se vracel majetek, který je teď v soukromém vlastnictví.

Vedení společnosti s tím nesouhlasí a podalo dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten je ale odmítl. Ani ústavní stížnost vývoj kauzy zřejmě nezvrátí, protože Ústavní soud by tím zpochybnil své předchozí nálezy.

Podle odborné právní veřejnosti bude muset stát nakonec stejně privatizátory z počátku devadesátých let odškodnit.

Vlasta Gajdošíková, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme