Nejvyšší správní soud v Brně se bude zabývat NP Šumava

Mají mít turisté na Šumavě přístup i do míst, kde žije tetřev hlušec? To bude dnes projednávat Nejvyšší správní soud v Brně. Předmětem sporu jsou nepřístupné zóny na Šumavě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tokající tetřev hlušec je citlivý na vyrušování. S tím by se mělo počítat při lesních pracích i při vytyčování turistických tras

Tokající tetřev hlušec je citlivý na vyrušování. S tím by se mělo počítat při lesních pracích i při vytyčování turistických tras | Foto: -čso-

S odvoláním na základní listinu práv a svobod doputoval k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně návrh na zrušení nařízení, která se týkala vymezení sedmi území v Národním Parku Šumava, kde je omezený vstup návštěvníků pouze na turisticky značené stezky. Park tak chce ochránit zvláště chráněné živočišné druhy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Martina Pokorného o sporech v NP Šumava.mp3

„Zejména tetřeva hlušce, který je citlivý na rušení v období toku, hnízdění a vyvádění mláďat,“ říká vedoucí oddělení ochrany ekosystému Šumavy Josef Zollpreister.

První zóny Národního parku v současné době tvoří řada rozdrobených ostrůvků, což neumožňuje dostatečnou ochranu míst, kde tetřev žije.

Na Nejvyšší správní soud v Brně se ale obrátil Václav Řezníček s tím, že tato nařízení podle něj omezují člověka v jeho právu na volnost pohybu, které je zakotveno v základní listině práv a svobod.

Podle Josefa Zollpreistera se tato nařízení týkají pouze návštěvnické veřejnosti - právo vlastníka pozemků na hospodaření to neomezilo. Zajímavé je, že v současnosti se připravuje nová zonace Národního parku.

„Ta už zohledňuje i ochranu živočichů. Tím by ta ostrůvkovitost zóny zmizela,“ dodal Josef Zollpreister.

Nařízení tak stejně pravděpodobně už brzy pozbydou platnost.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme