FED neukončí nákupy dluhopisů. Růst ekonomiky USA je podle něj příliš pomalý

Hospodářské oživení ve Spojených státech USA je příliš pomalé na to, aby vedlo k poklesu nezaměstnanosti. Myslí si to vedení americké centrální banky. FED proto neukončí nákupy dluhopisů, o čemž se i kvůli prodloužení daňových úlev a signálům o tom, že se ekonomice daří, na trhu spekulovalo. Zájem o americké dluhopisy proto opět o něco oslabil. Dolar, který se už před tímto oznámením propadl vůči euru na nejnižší úroveň za poslední tři týdny, i přesto ztráty mírně korigoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stodolarové bankovky

Stodolarové bankovky | Foto: Comstock Images

Podle ekonomů bude americká centrální banka nadále pumpovat peníze do systému. A to přesto, že její cíl - snížit dlouhodobé úroky - se nedaří. A přesto, že politika levných peněz vedla ke krizi. Také podle Jana Vejmělka z Komerční banky nebyl včerejší výsledek jednání FEDu vůbec překvapivý.

„Kvantitativní uvolňování čili pumpování peněz do ekonomiky oznámila americká centrální banka na listopadovém zasedání a těžko se dalo předpokládat, že by po měsíci fungování od toho ustoupila,“ řekl Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

FED se snaží podpořit domácí ekonomiku, neukončí nákupy dluhopisů. Na Rádiu Česko jsme hovořili s Janem Vejmělkou z Komerční banky.

Připomněl, že záměr FEDu čelil celé řadě kritik v minulých měsících. Mimo jiné panovaly obavy, jak bude systém fungovat, jaké budou jeho přednosti a hlavně jaké budou jeho nedostatky.

„Po měsíci fungování to na velký úspěch nevypadá, protože peníze se do reálné ekonomiky zatím nedostávají, spíše se používají na snížení zadlužení, hromadí se v bankovních rezervách nebo se investují třeba do zlata a podobných komodit. Je pravda levné peníze mohou vést ke vzniku nějakých bublin. Ale FED věří, že se jí takto podaří odvrátit nebezpečí deflace, čeho se opravdu bojí,“ přiblížil.


Maloobchodní tržby a nezaměstnanost

Podle posledních údajů maloobchodní tržby i index cen výrobců v Americe vzrostly více, než se čekalo. Američtí manažeři jsou tak nejoptimističtější od roku 2006. Vejmělek ale tak optimistický není.

„Maloobchodní tržby skutečně dopadly lépe, než se čekalo. Ale je třeba si uvědomit, že v USA se maloobchodní tržby vykazují nominálně nikoli reálně. Takže je otázkou, jestli rostly díky vyšším prodejům nebo vyšším cenám,“ řekl.

Podstatné pro FED i vládu podle něj ale je, jak se bude vyvíjet situace na trhu práce. „A tady příliš důvodů k optimismu nemáme. Dokud americká ekonomika nezačne vytvářet v dostatečném množství nová pracovní místa, tak si myslím, že Američané budou pokračovat ve stimulování ekonomiky,“ vysvětlil.

Roman Chlupatý, Katarína Brezovská, Markéta Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme