Sněžení v noci ustane. Ve čtvrtek ale přijde silný mráz

Česko dnes v noci a během rána zapadalo dalším sněhem. Podle meteorologů sněžení postupně ustane a oblačnost se protrhá. Zítra ale přijde silný mráz. Místy mohou teploty klesnout až na –20 stupňů Celsia.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Větrem deformovaná koruna stromu pod tíhou námrazy

Větrem deformovaná koruna stromu pod tíhou námrazy | Foto: Wikipedia, Richardfabi

Sněžit bude ještě nejméně celé dopoledne. „Intenzita by měla ustávat odpoledne a k večeru. Potom od severovýchodu čekáme v noci na zítra i protrhávání oblačnosti, takže sněžení úplně ustane. Oblačnost se bude protrhávat, takže nás budou čekat nízké teploty,“ řekl meteorolog Štefan Handžák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Meteorolog Štefan Handžák v Dopoledním Radiožurnálu (9h37).

Teploty by se měly pohybovat od –10 do –14 stupňů Celsia. Při vyjasnění ale mohou klesnout až na –20 stupňů Celsia.

Během noci se mezitím Česko zahalilo další pokrývkou nového sněhu. S největšími sněhovými přívaly se potýkaly na horách. „V Krušných horách, Krkonoších, Orlických horách, Jeseníkách a také Beskydech. Na horách napadlo většinou od 30 do 40 centimetrů nového sněhu. Na návětrných stranách to může být až přes půl metru,“ upřesnil Handžák.

Navíc foukal poměrně silný vítr, takže se tvořily sněhové jazyky, na horách i závěje. „V Čechách pak máme většinou od pěti do deseti centimetrů sněhu, ojediněle v jižních Čechách i kolem patnácti centimetrů. Nejméně sněhu, asi kolem centimetru je na východě Moravy,“ vyjmenoval meteorolog.

Nejvíce sněhu leží v Liberci a na horách je většinou přes metr sněhu. „Konkrétně Lysá hora má 109 centimetrů, na Fichtelbergu je 120 centimetrů, Pec pod Sněžkou má 88 centimetrů,“ dodal Štefan Handžák.

Podrobnou předpověď počasí naleznete na našich servisních stránkách.

Naděžda Hávová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme