Evropský parlament definitivně schválil rozpočet EU

Pět minut před jednou hodinou evropský parlament schválil unijní rozpočet na příští rok. EU se tak vyhne rozpočtovému provizoriu, které mu hrozilo poprvé od roku 1988. Europoslanci také odsunuli řešení svých požadavků na účast při tvorbě finanční perspektivy na roky 2014 až 2020 na pozdější dobu. Nezablokovali tak přijetí rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament ve Štrasburku.

Evropský parlament ve Štrasburku. | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

Schválení předcházely dlouhé tahanice. Parlament chtěl spolu s Evropskou komisí zvýšit prostředky o šest procent, s tímto požadavkem ale nesouhlasily členské státy evropské sedmadvacítky. Výdaje EU nakonec vzrostou o 2,9 procenta, což je podstatně menší nárůst než v posledních letech.

„Chtěli jsme původně vyšší rozpočet, ale v Evropě rozhodování chodí tak, že s tím musí souhlasit všichni aktéři. Některé členské země nesouhlasily, ale k určitému navýšení došlo, tak jsme spokojeni s kompromisem,“ řekl Rádiu Česko místopředseda EP Libor Rouček z frakce Socialistů a demokratů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O unijním rozpočtu jsme na Rádiu Česko hovořili s místopředsedou EP Liborem Roučkem z frakce Socialistů a demokratů a s Hynkem Fajmonem z frakce konzervativců a reformistů.

Dodal, že stejně jako jednotlivé státy, šetří i evropské instituce. Evropská unie ale narozdíl od národních států musí hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. „Čili šetříme, ale na straně druhé jsou na evropské instituce předávány stále větší pravomoci a my nemůžeme mít více Evropy za méně peněz,“ dodal.

Spokojen se schválením rozpočtu EU je také Hynek Fajmon z frakce konzervativců a reformistů. Nárůst o 2,9 procenta je podle něj přijatelný.

„Jsem rád, že řádný rozpočet schválen a že se EU vyhne provizoriu. Což by pro Českou republiku bylo velmi nevýhodné. Znamenalo by to snížení plateb zemědělcům nebo například zastavení čerpání různých operačních programů,“ vysvětlil.

Belgické předsednictví bylo konstruktivní

Do jednání o rozpočtu zasáhlo belgické předsednictví EU, které odstranily překážky pro schválení rozpočtu. Tyto kroky považuje Rouček za konstruktivní. „Obecně můžeme říct, že belgické předsednictví, které za dva týdny končí, bylo vůbec konstruktivní, velmi efektivní,“ uvedl.

Fakt, že od jednání o rozpočtu na příští rok bylo oddělené jednání o rozpočtu na sedmileté období po roce 2013, hodnotí Rouček pozitivně. „Rozpočtové období 2013 až 2020 se začne vyjednávat až příští rok a my máme ujištění od Evropské komise, že EP v těch vyjednáváních bude hrát větší roli než hrál doposud,“ vysvětlil.

Martin Křížek, Katarína Brezovská, Petr Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme