Koh-i-noor nemusí vracet majetek dědicům, rozhodl Ústavní soud

Ústavní soud vyhověl stížnosti společnosti Koh-i-noor. Firma tak nemusí vracet majetek dědicům rodiny Waldesových. Na restituci totiž nemají nárok. Advokát Koh-i-nooru Oldřich Choděra upřesnil, že o majetek totiž přišli na základě Benešových dekretů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Koh-i-noor v Praze 10 Vršovice

Budova Koh-i-noor v Praze 10 Vršovice | Foto: Khalil Baalbaki

„My jsme věřili, že to takto dopadne. V naší stížnosti jsme se právě odvolávali na tyto argumenty, které Ústavní soud akceptoval. Koh-i-noor může nadále působit tak, jak působil doteď. To znamená, že jsem uchránili řadu pracovních příležitostí pro lidi, kteří zde byli zaměstnaní,“ řekl Choděra.

Advokát rodiny Ivan Chytil nechce předjímat další postup svých klientů. „První osobní dojem není samozřejmě pozitivní. Musím se spojit s klienty. To rozhodnutí bylo takové, že tam padlo během krátké doby spousta informací a je potřeba se s tím seznámit, pak uvidíme, co dál,“ podotkl Chytil.

Podle dřívějších rozhodnutí soudu měla společnost Koh-i-noor vrátit dědicům původních majitelů továrny polovinu nemovitostí v areálu v Praze-Vršovicích a vzácné obrazy. Kauzou se musí znovu zabývat Obvodní soud pro Prahu 10.

„Teď je to vráceno zpátky na první instanci. V tuto chvíli nám samozřejmě nepřísluší cokoli podávat k evropskému soudu. Musíme skutečně vyčkat na odůvodnění, které přijde,“ dodal advokát rodiny Ivan Chytil.

Vlasta Gajdošíková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme