Vysoké školy dostanou o miliardu více. I tak musejí šetřit

Rozpočet veřejných vysokých škol by se měl pro příští rok nakonec navýšit o miliardu korun. Přislíbil to premiér Petr Nečas. Ten také do sněmovny poslal za vládu příslušný pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu, který právě dnes poslanci schválili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rektor ČVUT Václav Havlíček

Rektor ČVUT Václav Havlíček | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Jedna miliarda má vysokým školám poputovat z prostředků dluhové služby. Její uvolnění podle premiéra umožňuje velmi pozitivní hodnocení Česka na finančních trzích. Veřejné vysoké školy ale i tak budou muset šetřit, jejich rozpočet na rok 2011 zaznamená propad o miliardu a 300 miliónů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O financování vysokých škol mluvili na Rádiu Česko náměstek ministra školství pro vysoké školy Jan Koucký a Václav Havlíček, rektor Českého vysokého učení technického v Praze a místopředseda České konference rektorů

Ministr školství Josef Dobeš tvrdí, že i s tím školám pomůže. Chybějící finance chce vyrovnat penězi na vědu a výzkum ve výši 800 miliónů a zbytek by měl rezort krýt z prostředků fondů Evropské unie. Ty ale nemohou vysoké školy používat na vzdělávání studentů nebo provoz a platy.

Rektoři snížení úspor vítají, zároveň ale varují, že i tak to může snížit kvalitu výuky na dlouhodobě podfinancovaných vysokých školách.

„Ta miliarda je opravdu výborná věc a kryje zhruba necelou polovinu propadu na rok 2011. Nepochybně tedy přinese zklidnění na vysoké školy. Přesto je pokles vážnou věcí a proto jsme o situaci jednali s rektory a zástupci Rady vysokých škol,“ říká náměstek ministra školství pro vysoké školy Jan Koucký.

Diskuze se podle Kouckého vedla také o tom, jak úspory pocítí jednotlivé vysoké školy, jak se mezi ně rozdělí:

„Jednáme o tom již několik měsíců. Velice silně jdeme po kvalitě. Omezujeme financování jen podle počtu studentů. Za mnohem důležitější považujeme kvalitu výuky. Ta jde ale těžko zjišťovat. Vysokým školám jsme proto dnes navrhli sérii opatření na kontrolu kvality vyučování.“

„Univerzity škrty přežít musí, lehko nám ale nebude. Bohužel se jedná o pokračování trendu z roku 2008, který začal stagnací a poté i snižováním státního příspěvku. V konečném důsledku to vedlo k tomu, že průměrný příspěvek na jednoho studenta klesl ze 74 tisíc na 60 tisíc korun ročně, což je opravdu dramatické snížení,“ uvádí Václav Havlíček, rektor Českého vysokého učení technického v Praze a místopředseda České konference rektorů.

Havlíček nevylučuje, že méně kvalitní vysoké školy budou muset přijmout některá opatření, například rozvazování pracovních smluv s pedagogy nebo omezování provozu.

Česko má na počet obyvatel nadprůměrný počet vysokých škol. Ty navíc plní stejnou škálu funkcí od vzdělávání po výzkum.

Barbora Kreuzerová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme