Viera Bačová: Umění položit správné otázky

16. prosinec 2010
Vstupte!

Žena, která si umí přiznat realitu. Skromná, velmi laskavá a zároveň velmi kritická k sobě i svému okolí... Takové vzpomínky jsem si odnesla z osobního setkání na profesorku Vieru Bačovou, ředitelku Ústavu experimentální psychologie Slovenské akademie věd v Bratislavě. Prostřednictvím pořadu Vstupte! se s ní můžete setkat i vy, v repríze 16. prosince od 11 hodin.

Prof. PhDr. Viera Bačová, DrSc., se narodila v Ružomberku v roce 1950. Psychologii vystudovala na Filozofické fakultě v Prešově v roce 1974. O dva roky později získala titul doktorky filozofie, který v roce 1982 doplnila kandidátskou disertační prací Struktura a dynamika interpersonálního kognitivního systému jedince. V roce 1998 se habilitovala prací Etnická identita a historické změny. Hodnosti doktorky psychologických věd dosáhla v roce 2001 prací o osobní identitě a v roce 2004 se dočkala jmenování profesorkou. Své první profesní zkušenosti získávala hned v 70. letech jako pracovní psycholožka ve Východoslovenských strojírnách. Poté ji přitáhl výzkum a pedagogická praxe, které vykonávala na Společenskovědném ústavu Slovenské akademie věd v Košicích, Katedře psychologie Univerzity P. J. Šafárika, na univerzitě v Prešově. Od roku 2007 působí jako ředitelka Ústavu experimentální psychologie Slovenské akademie věd. Ve své profesi se věnuje rozhodování, usuzování a řešení problémů, psychologické dimenzi kvality života a rozvoji lidského a sociální kapitálu, metodologickým otázkám výzkumu psychologie, historii tohoto oboru i sociální a osobní identitě.

Čím ji zlákala psychologie? Jaké otázky její kariéru provázejí? Jak si stojí psychologie na Slovensku? O tom všem si budeme v rámci Vstupte! povídat.

Z natáčení v Ústavu experimentální psychologie SAV

Zítra ve Vstupte!
K mikrofonu pátečního autorského Vstupte! usedne Mgr. Matěj Kratochvíl z Etnologického ústavu AV ČR. Od 11 hodin se dozvíte více o vzájemných vlivech evropské a exotické hudby.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.