Při smogu bude v Ostravě městská doprava zdarma

Při smogu budou obyvatelé Ostravě cestovat městskou hromadnou dopravou zdarma. Rozhodli o tom městští zastupitelé s tím, že systém začne platit od dnešní půlnoci. Lidé přestanou za cestování tramvajemi, trolejbusy a autobusy platit v okamžiku, kdy meteorologové vydají takzvaný signál regulace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostravská MHD

Ostravská MHD | Foto: F. Tichý

Adrianě Sedloňové je 24 let. Od třinácti bojuje s astmatem. Teď přes zimu jsou její obtíže větší a na bezplatnou dopravu má jasný názor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Při smogu bude městská doprava v Ostravě zdarma. Podrobnosti zjišťovala reportérka Silvie Mikulcová

„To je mi úplně jedno. Hlavně, ať něco dělají s těmi podmínkami. Mně jako astmatikovi to celkem vadí. Stejně tak nemá smysl, když zaplatí ozdravné pobyty dětem s dýchacími problémy. Ať řeší raději příčinu, než důsledek,“ říká mladá žena.

S kritikou přišel i opoziční zastupitel za Hnutí Ostravak Petr Jančík. Bezplatná doprava přijde městskou pokladnu na miliony korun. Podle něj by města mohla peníze využít s ohledem na ovzduší efektivněji. Například zaplatit provoz speciálních aut, která vysávají prach z ulic.

„Vyčistilo by se více komunikací a bylo by méně polétavého prachu ve vzduchu. Když se to srovná s tím, co přinese to, že se může jezdit zadarmo v době smogové situace, tak je to neporovnatelně větší efekt na kvalitu ovzduší,“ oponuje Petr Jančík.

Den bezplatné dopravy stojí radnici 1,2 milionu

Ostravský primátor Petr Kajnar s kritikou nesouhlasí. Lidé by se podle něj mohli naučit využívat hromadnou dopravu stejně, jako se naučili třídit odpad. Primátor Kajnar navíc doufá, že se ke krajské metropoli přidají i další města či kraj.

„Ostrava je v tomhle první. Samozřejmě ten region je znečištění celý. V širším okolí je dohromady i s Ostravou nějakých 600 až 700 tisíc lidí. Bezesporu ten příspěvek automobilové dopravy je tam stejně vážný. My budeme jednat s krajem, aby to opatření pokud možno také zavedl směrem k dopravcům v okolí Ostravy,“ vysvětluje Kajnar.

Jeden den bezplatné dopravy přijde ostravskou radnici na milion a dvě stě tisíc korun. Peníze bude posílat čtyřem dopravcům, nejvíce pak vlastnímu dopravnímu podniku. Vedení města zvažuje, že bude chtít po vládě, aby mu s náklady pomohla.

Martin Hromádka, Silvie Mikulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme