Imrich Ruisel: Inteligence, moudrost a paměť

30. prosinec 2010
Vstupte!

Inteligence, moudrost a paměť. Právě těmto lidským vlastnostem bude patřit další z pořadů Vstupte!, se kterým se vydáme na Slovensko. Tentokráte připomeneme setkání s profesorem Imrichem Ruiselem z Ústavu experimentální psychologie, bývalým ředitelem této instituce, který v současné době stojí v čele Centra excelentnosti pro výzkum kognicií Slovenské akademie věd.

Co všechno se skrývá pod pojmy inteligence, moudrost a paměť? Jak je můžeme měřit a jak spolu souvisí? K čemu všemu nám může jejich důkladná znalost pomoci? O tom všem bude řeč v repríze pořadu ve čtvrtek 30. 12. od 11 hodin.

Prof. PhDr. Imrich Ruisel, DrSc., je bývalým ředitelem Ústavu experimentální psychologie Slovenské akademie věd a vedoucím Centra excelentnosti SAV pro výzkum inteligence a tvořivosti. V současné době vede Centrum excelentnosti pro výzkum kognicií SAV.
Za svou dosavadní činnost byl mnohokrát oceněn - naposledy v roce 2008 získal cenu Slovenské akademie věd za vědeckovýzkumnou činnost. Je členem řady společností a mimo jiné je jedním ze zakladatelů European Association of Personality Psychology.
Prof. Ruisel se od počátku své kariéry věnuje nejvíce problematice poznávání, v posledním desetiletí se zaměřuje na problematiku inteligence, myšlení a moudrosti. Prof. Ruisel se zabývá také tématem paměti. Na základě výsledků bezpočtu výzkumů na téma subjektivního přežívání paměťového výkonu, sestavil původní Škálu aktuální paměti, využitelnou nejen ve výzkumu a pedagogických procesech, ale také v psychologické a pedagogické praxi.

Prof.PhDr.Imrich Ruisel, DrSc.

Profesor Imrich Ruisel a profesorka Viera Bačová

Zítra ve Vstupte!

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.