Putin ve veřejné debatě odsoudil finančníka Chodorkovského

Ruský premiér Vladimir Putin v živém přenosu odpovídá na dotazy občanů. Před ruskou veřejností se objevil už podeváté. Premiér posuzoval ruskou ekonomiku nebo sociální otázky. Padl i dotaz na etnické střety, které v předvečer přenosu ovládly ulice Moskvy i Petrohradu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladiimír Putin

Vladiimír Putin | Foto: Jiří Hošek

Dosud Vladimir Putin odmítl události komentovat, nyní prohlásil, že úřady činné v trestním řízení musí velice tvrdě postupovat proti jakémukoliv extremismu, a to jak proti nacionalistům, tak i radikální mládeži ze strany etnických menšin.

Moskevská policie zadržela při výtržnostech téměř tisíc lidí, a to jak příslušníků nacionalistických skupin, tak i národnostních menšin. Etnické střety vyprovokovalo úmrtí fanouška, který přišel o život v údajné pranici s mladíky ze severního Kavkazu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodajka Lenka Kabrhelová o aktuální veřejné debatě s ruským premiérem Putinem

Na jednu stranu Kreml varuje před zbytečnou panikou a rozdmýcháváním panických situací, protože na internetu se už šíří mnoho různých článků a názorů, na stranu druhou je situace skutečně nebezpečná. Kritikové poznamenávají, že vláda jen sklízí hořké plody své letité politiky, kdy podporovala nacionalisty, které využívala pro své účely. Je otázka, zda chce a je vůbec schopna s rostoucím nacionalismem a xenofobií něco dělat.

Šedá eminence Kremlu a hlavní kremelský ideolog a autora současnému režimu Vladislava Surkova, který v ruském tisku prohlásil, že vina je na liberálech, kteří pořádají nepovolené mítinky, a tím inspiruje nacionalistické hnutí. Členové ruské opozice to označili za naprostou absurditu.

Veřejnost se zajímala i o proces s vězněným finančníkem Michajlem Chodorkovským. Ruský soud včera odsunul vynesení rozsudku na 27. prosince. Důvody posunutí zatím však nikdo nevysvětlil.

Soudní řízení je velice sledované. Jedna z žen se zeptala, zda premiér považuje jeho věznění za spravedlivé. Putin odpověděl, že zloděj musí být ve vězení. Přestože Chodorkovský ještě nebyl odsouzen, premiér Putin o něm mluvil jako o zloději, který ukradl ropu. Naznačil také to, že Chodorkovský nařídil vraždu některých lidí. V jiné chvíli ale naopak Vladimir Putin tvrdil, že lidé se nemohou považovat za viníky dopředu.

Diskuze je spíše připravený monolog

Mnozí slova Vladimira Putina vnímají jako jasný signál, že se Chodorkovský nedočká žádného osvobozujícího rozsudku. Na ta slova okamžitě reagovali právníci finančníka, kteří obvinili Putina z nátlaku na soudce a ze zcela jasného ovlivňování soudního verdiktu. Řekli, že si chtějí stěžovat u Evropského soudu pro lidská práva.

Kritikové léta poukazují na to, že diskuse Vladimira Putina s občany je v podstatě monologem premiéra. Ani tento rok se v tomto ohledu nic nezměnilo. Premiér líčil, že je vše v pořádku a ekonomika roste rychleji než v Evropě.

Přenos dál pokračuje, loni trval přes čtyři hodiny. Tradici takzvaných „debat s národem“ zavedl Vladimir Putin v dobách, kdy byl ruským prezidentem. Premiér se během každoroční televizní seance s ruskou veřejností věnuje celému spektru témat - od lokálních problémů až po mezinárodní vztahy.

Lenka Kabrhelová, Marika Táborská, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme