Ať se židovskými osadami zabývá Rada bezpečnosti, žádá Arabská liga

Výstavbou židovských osad na Izraelem okupovaných územích by se měla zabývat Rada bezpečnosti OSN. To je jeden ze závěrů káhirského zasedání Ligy arabských států. Ministři zahraničí arabských zemí se shodli, že v tuto chvíli jsou bezpředmětné jakékoli snahy o oživení izraelsko-palestinských rozhovorů. Palestinci přitom v poslední době svůj postup odvozují právě od toho, jaké stanovisko vydá Arabská liga.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozestavěný dům v židovské osadě Ma'ale Adumim

Rozestavěný dům v židovské osadě Ma'ale Adumim | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Pokud Spojené státy nepředloží seriózní nabídky a záruky, jak pokračovat v mírovém procesu, Palestinci nezačnou s Izraelem jednat. I na tom se shodli arabští ministři, a to týden poté, co Američané uznali, že se jim nepodařilo přimět Izrael k omezení osadnické výstavby.

Spojené státy vzdaly snahu o obnovení přímých rozhovorů, protože Izrael nezmrazil rozšiřování osad a Palestinci bez toho odmítali jednat. Teď se Washington snaží udržet alespoň nepřímá jednání obou stran.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odbornice na Blízký východ Irena Kalhousová

Izraelské vládní zdroje ale stanovisko Arabské ligy interpretují tak, že teď už Palestinci při pokračujícím budování osad nepovedou ani nepřímé rozhovory.

Podle odbornice na Blízký východ Ireny Kalhousové se zdá, že pro Palestince a arabské státy je požadavek na zmrazení výstavby v současnosti klíčový. V minulosti přitom byli ochotni s Izraelem jednat i přesto, že židovský stát pokračoval ve výstavbě.

„Izrael chtěl, aby se až během jednání došlo k závěru, kde bude hranice nového státu a právě tam by pak zastavil výstavbu. Palestinci tak požadavkem na okamžité zastavení výstavby osad podle Izraele vlastně předjímají výsledky jednání. Palestinci to vidí přesně naopak. Podle nich jde o zastavování území, na kterém vidí svůj budoucí stát,“ řekla Irena Kalhousová.

Někteří komentátoři tvrdí, že požadavek na zmrazení výstavby byl z palestinské strany maximalistický. Abbás se tím prý snažil upevnit svoji pozici mezi Palestinci. Pokud ale jednání zkrachují, tak to podle Kalhousové ani Abbásovi příliš neprospěje.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme