Čínská měna se začala obchodovat na ruském trhu

Čínská měna se od včerejška obchoduje na ruském trhu. O měnový pár jüanu a rublu byl podle agentury Bloomberg v Moskvě eminentní zájem - objem obchodů dosáhl 740 tisíc dolarů, což překonalo předpoklady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodování na burze

Obchodování na burze | Foto: AFP

Experti tvrdí, vzhledem k vzájemným obchodním vztahům obou zemí nelze vyloučit postupný růst. Ten se zřejmě budou snažit podpořit i politici v Moskvě a v Pekingu, kteří se pokoušejí omezit význam amerického dolaru ve světové ekonomice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Expert na mezinárodní politiku a hospodářství Petr Robejšek.ve Světě o osmé Rádia Česko

„Je to symbolicko-politický krok, který má zejména zájem Číny stát se dominantní hospodářskou a politickou mocností dokumentovat i tím, že postupně sráží z trůnu dolar,“ řekl Rádiu Česko odborník na mezinárodní politiku a hospodářství Petr Robejšek.

Zdůraznil přitom slovo postupně, protože to, co se odehrává mezi Ruskem a Čínou, podle něj není až tak podstatné. „Ani potenciály růstu nevidím tak zásadní, aby mohly ohrozit centrální roli dolaru, i když záměr a cíl je úplně jasný,“ podotkl.

Zásadní tendencí v nově vznikající globální struktuře je podle Robejška bipolarita mezi Spojenými státy, které reprezentují doposud dominující Západ, a Čínou v čele nastupujících zemí jihovýchodní Asie.

„V tomto páru se budu odehrávat centrální vývojové trendy a do něho se dá zařadit i to, co ten či onen aktér dělá. To znamená i spolupráce mezi Ruskem a Čínou je pokus Číny upevňovat svou pozici druhého hegemona, který v této bipolaritě zatím hraje druhé housle, ale snaží se stáhnout z trůnu toho, který dominuje, tedy Spojené státy,“ míní Petr Robejšek.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme