Aleš Helebrant: Koroze skla

20. prosinec 2010
Vstupte!

Když sklo zrezaví... Ačkoliv to zní možná paradoxně, tak výstižně by se ve stručnosti dalo shrnout hlavní téma dnešní reprízy pořadu Vstupte!.

Prof. Aleš Helebrant, děkan Fakulty chemické technologie VŠCHT v Praze - se narodil v roce 1961. Na stejné fakultě absolvoval v roce 1984 studijní obor technologie silikátů diplomovou prací na téma difúzní procesy v povrchu skla.

Od roku 2000 je Aleš Helebrant vedoucím Ústavu skla a keramiky VŠCHT Praha, v roce 2006 byl v oboru chemie a technologie anorganických materiálů jmenován profesorem. Mezi jeho hlavní výzkumné aktivity patří: koroze skla (vývoj testů chemické odolnosti skel, popis kinetiky a mechanismů koroze skel, vývoj ochranných vrstev na sklech a vývoj biomateriálů a bioaktivních vrstev pro dentální a chirurgické aplikace.
Aleš Helebrant je členem několika domácích i zahraničních vědeckých společností.

Logo

Zítra ve Vstupte!
S prof. Davidem Janem Novotným, dramaturgem a scénaristou z pražské FAMU bude ve studiu v předvánoční náladě hovořit Martin Štoll.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.