Platy politiků se od ledna sníží o pět procent, podpořil to i Senát

Poslanci a senátoři by od ledna mohli brát méně. Senát dnes po sněmovně souhlasil se snížením platů ústavních činitelů. Předlohu schválil beze změn, jak ho o to žádala koalice. O pět procent mají klesnout platy i soudcům a žalobcům. Novela teď ještě chybí podpis prezidenta Václava Klause.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát

Senát | Foto: Tomáš Adamec

Senátoři celé dopoledne řešili, zda schválit normu v původní podobě, nebo ji se změnami vrátit Poslanecké sněmovně.

V takovém případě by hrozilo, že se novelu nepodaří přijmout do konce roku a od prvního ledna by poslancům a senátorům mzdy naopak skokově narostly.

Zástupci ODS se v předloze snažili prosadit několik změn. Jaroslav Kubera například navrhoval jiný výpočet pro snižovaní platů. Horní komora ale nakonec hlasy ČSSD všechny pozměňující návrhy odmítla. Pro bylo 46 senátorů, proti jich hlasovalo 19.

Poslanci sociální demokracie přitom žádali své kolegy v Senátu, aby v předloze upravili platy žalobců v poměru k soudcům. Šéf horní komory Milan Štěch z ČSSD ale tvrdí, že Senát i přes výhrady nechtěl novelu zdržovat.

"Z časových důvodů jsme opět přinuceni dát přednost tomu občansky přijatelnějšímu řešení i v zájmu uchránění dobrého jména Senátu," uvedl Štěch.

Podle Kubery by ale sněmovna stihla novelu i s úpravami včas schválit. „Já myslím, že to vůbec nehrozilo, sněmovna by v naprostém klidu vzala náš návrh. Je pravda, že ona taky ten pozměňovací návrh zjistila až včera, to je ale chyba komunikace, že se o tom mělo vyjednávat. Kdyby se se sněmovnou vyjednávalo, tak vůbec nemusel být tento pozměňovací návrh,“ podotkl Kubera.

Snížením platů má stát příští rok ušetřit 156 milionů

Pětiprocentní snížení souvisí s desetiprocentním snížením objemu peněz na platy ve veřejné správě. Poslanci a senátoři mají už letos platy nižší o čtyři procenta ve srovnání s loňským rokem, celkově tedy budou mít platy nižší o devět procent.

Novela jim navíc odnímá nárok na bezplatnou městskou hromadnou dopravu a bere jim rovněž možnost nechat si proplácet vnitrostátní letenky. Opatření má podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) ušetřit státní pokladně v příštím roce přes 156 milionů korun.

„Může se to zdát jako obrovské číslo, ale proti celkovému objemu státního rozpočtu to není nijak významné. Důležité je, že ústavní činitelé jako všichni ostatní musí respektovat to, že je potřeba šetřit na straně výdajů státu a je potřeba napravit stav veřejných financí,“ zdůraznil Drábek.

Martin Hromádka, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme