Su Ťij sjednocuje barmskou opozici, společně chce prosazovat demokracii

Su Ťij chce sjednotit barmskou opozici a společně usilovat o demokracii. Prohlásila to sama nositelka Nobelovy ceny míru, která byla minulý měsíc po sedmi letech propuštěna z domácího vězení. V Barmě se sice konaly první volby po dvaceti letech, vojenská junta ale drží pevně moc ve svých rukou a nejistý je i osud samotné Su Ťij.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Su Ťij chce sjednotit barmskou opozici

Su Ťij chce sjednotit barmskou opozici | Foto: AFP

„Chceme i nadále pokračovat v politice nenásilí. Uvědomujeme si, že existuje obrovský rozdíl mezi člověkem držícím v ruce zbraň a tím, kdo ji nemá. Neozbrojený musí mnohem více používat svůj rozum a důvtip k nalezení řešení. Nenásilí je tak tím nejlepším pro naší zemi," prohlašuje Su Ťij, která je i díky tomu přirovnávána ke Gándhímu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Su Ťij sjednocuje barmskou opozici, společně chce prosazovat demokracii

Na její další kroky nyní netrpělivě a zároveň s nadějí čekají miliony Barmánců bez rozdílu etnické příslušnosti. A samozřejmě i představitelé roztříštěné opozice.

Samotná politická strana Su Ťij, Národní liga za demokracii, na protest proti jejímu uvěznění volby bojkotovala a junta jí proto nechala rozpustit. Není také jasné, jak se v blízké budoucnosti zachovají vládnoucí generálové, pro které tato na první pohled křehká, zároveň ale velmi silná žena představuje největší nebezpečí.

I proto jsou mnozí lidé, mezi nimi i tisíce uprchlíků živořících v táborech na thajsko-barmské hranici, k nastolení demokracie v Barmě skeptičtí.

„Vše záleží jen na Spojených státech. Pokud vyvinou dostatečný tlak na juntu a skutečně podpoří opozici, je tady naděje na zlepšení. V opačném případě ale v Barmě k ničemu nedojde," myslí si 49tiletý Blako, příslušník národa Karenů, který s rodinou utekl do tábora Ban Don Yang.

Nositelka Nobelovy ceny míru je ale podle něho vnímána jako jediná osobnost, která dokáže sjednotit celou Barmu. Uznávají jí totiž i příslušníci etnik, kteří vedou proti juntě už řadu desetiletí ozbrojený odpor, mezi nimi právě i Karenové.

„Samotná Su Ťij nic nedokáže a neprosadí. Musí mít podporu zvenčí, jinak je to nemožné a nevěřím, že by jen ona dokázala armádu porazit," je přesvědčen Blako.

Exilová opozice doufá v mezinárodní pomoc

V mezinárodní pomoc doufají i zástupci barmského exilu. Někteří z nich by ale na rozdíl od Su Ťij neodmítali ozbrojený zásah zvenčí.

Po řádění cyklonu Nargis před dvěma lety, kdy vojáci nechávali statisíce trpících na holičkách a naopak se změnou ústavy snažili zajistit si moc i do budoucna, dokonce vyzývali Spojené státy, aby barmskou metropoli Naypyidaw, ve které žije diktátor Than Šwej a jeho věrní, srovnali pomocí raket se zemí.

„Barmánci se v roce 2008 v referendu o nové ústavě, která zajišťovala armádě zachování moci a které se navíc uskutečnilo i přes tragické následky cyklonu Nargis, vyslovili proti těmto změnám. Přesto generálové výsledky zfalšovali. Hlasování v žádném případě nebylo demokratické," říká jeden z představitelů barmské exilové opozice Soe Aung.

I on ale uznává přirozenou autoritu Su Ťij a doufá, že tato žena definitivně ukončí moc vojenské junty.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme