Příležitost dělá promiskuitní veveřice

16. prosinec 2010
Monitor

Kanadští zoologové rozklíčovali promiskuitní chování samiček veveřic. Nesouvisí s geny, ale pouze s tím, kolik samečků má zájem o páření.

Samičky severoamerických veveřic červených (Tamiasciurus hudsonicus) nejsou v době rozmnožování nijak vybíravé a spáří se s každým samečkem, který jim „zaklepe na dveře“. Takové sexuální chování je u savců dost riskantní, protože zvyšuje jak spotřebu energie, tak riziko napadení predátory a přenosu pohlavních chorob. Promiskuita samiček navíc samce podporuje v „sexuálním harašení“ a pokusech vynutit si páření. I přes tyto zjevné nevýhody se však promiskuita v populacích veveřic udržuje a samičky, které mohou zabřeznout jen jediný den v roce, už několik dní předem lákají samečky z okolí.

Zoologové z Guelphské univerzity objevili, že chování samiček nemá nic společného s genetikou, která bývá podkladem pro vývoj optimální strategie páření. Samičky se spáří s tolika samci, kolik jich mají po ruce, ale toto chování nepřenášejí na svoje dcery. Samička, která se spářila jen s jedním samcem, může mít dceru, která se spáří až se 14 různými partnery. U veveřic proto zřejmě platí známé pořekadlo o tom, že příležitost dělá zloděje – nebo promiskuitní samičku.

Zdroj: University of Guelph, Biology Letters

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.