Na Saturnu řádí cyklón. Nejméně 5 let

16. prosinec 2010
Monitor

Španělští astronomové popsali nejvytrvalejší cyklón, jaký byl kdy zaznamenán na obřích planetách sluneční soustavy.

Atmosféry plynných obrů jako je Jupiter a Saturn obsahují velké množství oválných vírů. Anticyklóny, ve kterých větry rotují v opačném směru než planeta, jsou stabilní a mohou existovat velmi dlouhou dobu. Naproti tomu cyklóny, které rotují ve stejném směru jako planeta, se chovají chaoticky a bývají spíše krátkodobou záležitostí. Výjimkou je enormní cyklón na Saturnu. Španělští astronomové jej začali sledovat v roce 2004, kdy sonda Cassini vyslala první snímky Saturnu a nepřetržitě jej monitorovali až do roku 2009, ze kterého pocházejí zatím poslední data.

Horizontální morfologii cyklónu, jeho dynamiku a vertikální strukturu mraků teď popisují v časopise Icarus. Svou velikostí se cyklón blíží evropskému kontinentu a délka jeho oválného víru přesahuje 4000 km. Vypočítat intenzitu větrů uvnitř cyklóny bylo velmi obtížné kvůli špatnému kontrastu snímků. Oproti samotné cyklóně, která se pohybuje rychlostí 245 km/h, jsou však větry poměrně málo intenzivní a jejich maximální rychlost na okrajích cyklóny nepřekračuje 72 km/h. Zajímavé je, že svým vzhledem cyklón na Saturnu připomíná anticyklóny Velkou rudou skvrnu Jupiteru nebo Velkou tmavou skvrnu Neptunu. Astronomové teď netrpělivě čekají na data z letošního roku, která snad odhalí další vývoj neobvyklého útvaru.

Logo

Zdroj: FECYT, Icarus

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.