Národní referenční laboratoř získala nové pomocníky pro odhalování škodlivin

Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu (SZÚ) bude moci lépe testovat obsah škodlivých látek ve výrobcích než doteď. Laboratoř díky financím z Evropského fondu pro regionální rozvoj získala čtyři špičkové analytické přístroje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum. (Ilustrační foto)

Výzkum. (Ilustrační foto) | Foto: Fotobanka PhotoRack

„Výrobky pro děti, zejména hračky, mohou být kontaminovány látkami podle toho, z jakého typu materiálu jsou vyrobeny. Záleží na tom, jestli se jedná o dřevo, o plastové výrobky, jestli jsou to výrobky, které mají povrchovou úpravu. Například víme, že plastové výrobky jsou velice problematické, pokud jsou vyráběny například z PVC, mohou obsahovat ftaláty, ale aby byly hezké, aby se dětem líbily, tak mohou obsahovat různá barviva. Například z barvících přípravků se mohou uvolňovat primární aromatické aminy, což jsou látky karcinogenní,“ upozornila ve vysílání Rádia Česko ředitelka ústavu Jitka Sosnovcová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Národní referenční laboratoř získala nové pomocníky pro odhalování škodlivin. Ptáme se ředitelky Státního zdravotního ústavu Jitky Sosnovcové.

Látky odhalí přístroje pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Vůbec poprvé tak bude v České republice možné změřit i nitrozamin a nitrozovatelné látky, karcinogeny, které mohou obsahovat dětská šidítka nebo savičky na kojenecké lahve. Zatím na to nebyl přístroj.

Hlídat se musí i velice nízké množství škodlivých látek

Jak tyto škodliviny vznikají? „Pokud vulkanizace není provedena kvalitně, není provedena podle správné výrobní praxe, tak se tam nízká množství těchto látek mohou objevit. A problém je v tom, že ono to nezpůsobí žádné akutní poškození zdraví. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o látky, které jsou buď mutagenní nebo karcinogenní, tak je potřeba hlídat i velice nízkém koncentrace, aby nedocházelo k zátěži dětského organismu,“ upřesnila Sosnovcová.

SZÚ kontroluje nejen hračky, ale všechny výrobky, které přicházejí do styku s potravinami, například obalové materiály. K jejich analýze poslouží přístroj, který funguje na základě rentgenového zařízení a výsledky jsou známy velmi rychle.

„Vypadá to jako ruční etiketovací kleště a dokáže okamžitě na místě třeba stanovit obsah těžkých kovů jako olova a kadmia, což zase velice zlepší kontrolu výrobků na trhu,“ dodala ředitelka ústavu.

Marián Vojtek, Helena Berková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme