EU mění 'Lisabon', podle Nečase bude muset souhlasit i Klaus

Změnu Lisabonské smlouvy Evropské unie by měl schválit i prezident Václav Klaus. Na schůzce evropských lídrů v Bruselu to prohlásil premiér Petr Nečas. Dodal, že je to jeho soukromý názor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Marián Vojtek

Pokud se státníci v Bruselu dohodnou, že Lisabonská smlouva bude muset doznat změn, Klaus, který dříve naznačil nevoli se na ratifikaci podílet, bude zřejmě muset ustoupit.

Nečasovi se nelíbí hledání právnických kliček k tomu, aby Klaus svým podpisem změnu Lisabonu nemusel ratifikovat.

„Silná a stabilní eurozóna je v zájmu České republiky,“ řekl premiér Petr Nečas. Všichni naši největší obchodní partneři jsou totiž zeměmi eurozóny, dodal. Přímou pomoc jejím členům ale nadále vylučuje.

Důvodem plánů na drobnou úpravu základního dokumentu EU je zavedení stálého mechanismu pro pomoc členským zemím eurozóny. Podle Nečase si Česko nemůže přát nic jiného, než aby se dluhová krize v eurozóně uklidnila.

Mechanismus bude připravený pro případ, že by se další země jako Řecko nebo Irsko dostaly do finančních problémů. Už dnes má Unie pro tyto případy záchrannou síť. Ta ale v roce 2013 přestane existovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Detaily nového záchranného emchanismu popsal v Ozvěnách dne Ondřej Houska

„Eurozóna už si uvědomila, že není možné jen zakázat, aby se předlužené země dále zadlužovaly. Je nutné mít nějaký rámec, co s tím pak udělat. Dostane-li se některá země do problémů, budou jasné podmínky, jak zemi jednotně pomoci,“ vysvětlil zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska, který summit sleduje. „Jednotně, neboť s pomocí budou muset souhlasit všichni členové eurozóny,“ dodal.

Nový stálý záchranný mechanismus má zabránit hazardnímu chování států platících eurem. Podmínky, za kterých dostane bankrotující stát pomoc, budou podle slovenské premiérky Ivety Radičové velmi striktní. Citelnou část zodpovědnosti za dluhy krachující země ponesou ti, kteří do její ekonomiky investovali peníze, nově tedy i například velké firmy.

„Nejdříve půjde o zodpovědnost vůči Mezinárodnímu měnovému fondu, následně vůči členům mechanismu, až potom k věřitelům,“ řekla Radiožurnálu Radičová, jak by se postupovalo s plněním závazků v případě problémů jednotlivých zemí.

Pavel Novák, Ondřej Houska, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme