Tomáš Kraus: Vrcholem sezóny bude mistrovství světa

V italském San Candidu se o víkendu rozjede Světový pohár skikrosařů. Na startu nebude chybět ani legenda této disciplíny Tomáš Kraus, který v ní - až na olympiádu - vyhrál všechno, co se dalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Kraus hovoří o vítězství

Tomáš Kraus hovoří o vítězství | Foto: Katarína Brezovská | Zdroj: Český rozhlas

Jenže právě ta poslední - olympijská - sezona nevyšla šestatřicetiletému lyžaři podle představ. Hned v jejím úvodu obsadil v rakouském St. Johannu čtyřicátou příčku, po šesti letech první umístění mimo Top 10 a hlavně první uvíznutí v síti kvalifikace v kariéře. Následující průběh ročníku to ale podle něj nepoznamenalo. "To vůbec, pak bylo ještě hodně závodů. A poslední dva závody před olympiádou jsem byl třetí a druhej. Takže to pro mě problém nebyl, navíc pocit, který jsem měl před tím závodem byl fakt výbornej."

Jenže samotný závod v Cypřišových horách nedaleko Vancouveru už pro Krause až tak výborný nebyl. Jeden z hlavních adeptů medailových příček skončil jedenáctý. Vysvětlení pro to má Tomáš Kraus podobné jako pro vyznění celé sezony. "Je to víc věcí dohromady. Něco je v tom, že se trochu zhustila světová špička. Ne, že by tam přibyli noví lidi, ale rozdíl mezi prvním a třicátým je mnohem menší. Pak byla trochu jiná technika startu a s tím jsem se chvilku vyrovnával."

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Kraus: Vrcholem bude mistrovství světa

Nedlouho po olympijském závodě sympatický lyžař prohlásil, že uvidí, jestli vydrží až do dalších Her v Soči 2014. Není se co divit, kromě olympijského zlata dosáhl ve svém sportu všeho. Před osmi lety vyhrál vůbec první podnik Světového poháru ve skikrosu, stejně tak ovládl i první světový šampionát. Na první olympiádě s účastí své disciplíny už triumfovat nemůže, částečně napravit by to ovšem mohl na té příští.

"Už zbývají jenom tři roky, jsem zjistil. Samozřejmě teď mám před sebou dvě sezony, kdy neříkám, že se budu nějak šetřit, ale nechci dávat úplně všechno. Přesto bych se chtěl ve špičce udržet, ale bude asi dost těžké tento cíl splnit. Po těch dvou letech si chci sednout a říct si, jak to vidím, jak se cítím a jakou mám výkonnost."

Ale zpět k letošní sezoně, pro tu má Tomáš Kraus jednoznačný cíl. "Pro mě je hlavním cílem udržet se v nejvyšších patrech výsledkové listiny v co nejvíce závodech. Hlavním vrcholem pak bude mistrovství světa, ale pro mě je nejdůležitější se fakt udržet ve všech závodech co nejvýš."

Když už se Tomáš Kraus dotkl světového šampionátu, ten mají akrobatičtí lyžaři na programu v únoru v americkém Deer Valley. Podle českého reprezentanta se favorit nejen pro mistrovství, ale i pro Světový pohár hledá těžko. "To nemám ponětí, lidí je tam víc a vždycky někdo vyskočí. Ale jsem na to taky zvědavej."

Jan Suchan, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme