Opozici pouhá demise Drobila nestačí

Aféra spojená s podezřením, že na Státním fondu životního prostředí došlo k pokusu o zmanipulování veřejné zakázky, rezignací ministra životního prostředí Pavla Drobila nekončí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr životního prostředí Pavel Drobil a premiér Petr Nečas

Ministr životního prostředí Pavel Drobil a premiér Petr Nečas | Zdroj: ČTK

Opoziční ČSSD chce vyvolat v Poslanecké sněmovně hlasování o nedůvěře kabinetu Petra Nečase. Sněmovna má o tom hlasovat v úterý.

Vládní Věci veřejné požadují urychlené koaliční jednání o situaci. Koaliční vláda se ale může spolehnout na podporu VV při úterním hlasování o nedůvěře, které kvůli aféře na ministerstvu životního prostředí iniciovali sociální demokraté. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to uvedla poslankyně a místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake.

Karolína Peake dodala, že nikdo z jejích kolegů úsilí ČSSD nepodpoří. „Nemám žádný hlas z našeho poslaneckého klubu, že by někdo měl v plánu v úterý nepodpořit tuto vládu,” řekla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kauze diskutoval i v Ozvěnách dne Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD, místopředseda TOP09, ministr financí Miroslav Kalousek a politolog Lukáš Jelínek

Sám premiér Nečas zdůrazňuje, že Pavlu Drobilovi věří a pokládá jej za slušného člověka. Ze summitu Evropské unie v Bruselu na výzvu Věcí veřejných, aby se urychleně vrátil do Prahy, vzkázal, že jeho role na této schůzce je nezastupitelná.

Premiér odmítl i možné výhrady, že včas nereagoval na upozornění šéfa Fondu životního prostředí na možné nekalé praktiky kolem ekologických zakázek:
„Ze své pozice nemohu posuzovat relevanci informací, které se mi přímo, či nepřímo dostanou – od toho jsou policejní složky a státní zastupitelství.,“ uvedl Nečas s tím, že kdokoli má podezření má kontaktovat orgány činné v trestním stíhání.

Zaorálek: Vláda nemá antikorupční mechanismy

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD a Poslanecké sněmovny v Ozvěnách dne řekl, že čtení záznamů z přístupných zdrojů ukazuje deprimující obraz vlády, ke které se nedá dovolat k pomoci v boji s korupcí.

„Vláda nemá vybudované žádné antikorupční mechanismy a ukazuje se, že to není první případ. Vláda má problémů víc,“ řekl Zaorálek a odkázal na kauzu kolem pana Bartáka, bývalého náměstka ministra Kalouska.

Korupci označil za velmi vážný problém. „Je naprosto nepochopitelné, až skandální, jak vlažně se k ní zástupci vlády staví.“ Největší korupce se podle něj děje u veřejných zakázek. „Jejichž cena je stanovena výše než reálná. Ten, kdo ji dostane, rozdělí zbytek mezi zainteresované – to je zjednodušené jádro problému, který se má řešit,“ upozornil Zaorálek.

První místopředseda TOP09, ministr financí Miroslav Kalousek v Ozvěnách dne uvedl, že věc vyžaduje vyšetření. „Nicméně, vnímáme to jako vnitřní věc ODS a Petr Nečas má mou důvěru, že to zvládne. A určitě by nebylo dobře, kdyby koaliční partner dostával svého partnera pod tlak nějakými dramatickým prohlášeními.“

Podezření z existence penězovodů

Lukáš Jelínek, politolog, z Masarykovy demokratické akademie situaci označil za vážnou. „Byl odkryt určitý systém prorůstání stranických skupin do státní správy, a to přímo ze záznamu řeči bývalého ministra Drobila a existuje vážné podezření, že existují penězovody z orgánů státní správy k soukromým osobám nebo politickým stranám. Tedy, je co prošetřovat a o čem diskutovat.“

„Mluví se o jednom z ministerstev, jedno z ústředních orgánů státní správy. Je na místě, aby v tuto chvíli předseda vlády jasně řekl, že ani v nejmenším není možné, že by se něco podobného dělo na jakémkoli jiném ministerstvu. Myslím, že je to věc, která se týká nejen vlády, ale celé české reprezentace,“ zdůraznil Jelínek.

Milan Kopp, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme