Nad stránkami kronik v kůži kronikářů

16. prosinec 2010

Dům U kamenného zvonu přivítal i v předvánočním shonu na tři desítky milovníků historie, kteří se chtěli dozvědět více o kronikách a kronikářích posledních Přemyslovců a prvních Lucemburků.

Prof. PhDr. Marie Bláhová, DrSc., z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se zaměřila především na práce a osudy tzv. Dalimila, opata Oty a Petra Žitavského.
Účastníci přednášky si například připomněli Dalimilův pohled na národ, kdy primárně nešlo jen o česky mluvící lid. Jako Čechy vnímal ty, kteří se podíleli na moci v zemi. Pro Dalimila byl národ tedy viděn spíše politicky než jazykově, přesto příchod Jana Lucemburského do země příliš nevítal. Byl jedním z těch, kteří ho nazvali cizincem.
V připomínce Zbraslavské kroniky byl představen nejen její první tvůrce opat Ota, který ji stvořil především k oslavě zakladatele Zbraslavského kláštera Václava II. a popisu života v klášterních zdech, ale také Petr ze Žitavy, dnes zvaný jako Petr Žitavský. Ten už nezůstal jen u dějin kláštera, ale připojil i širší pohled na české i zahraniční dějiny. Na stránkách kroniky se navíc sám přiznává, že ho lákaly rytířské řády, přesto vstoupil do řádu církevního.


Více už prozradí záznam přednášky, který vám nabídneme v pořadu Víkendová univerzita.
V současné době sérii otevíráme 18. prosince s přednáškou PhDr. Kláry Benešovské, hlavní kurátorky výstavy Královský sňatek z Ústavu dějin umění AV ČR.

Královský sňatek během Vánoc
Přednáška prof. Marie Bláhové byla sice v tomto roce poslední, ale po Novém roce budou opět čtvrteční večery pokračovat. Sama výstava bude otevřena kromě 24.12. a 31.12 v obvyklém čase, tedy od 10 do 20 hodin kromě pondělí.

Dům U kamenného zvonu v souvislostech gotické profánní architektury
Příští přednáška bude patřit samotnému domu, kde výstava Královský sňatek probíhá. Doc. Ing. Michael Rykl z Fakulty architektury ČVUT představí 6. ledna od 18 hodin nové interpretace nálezů v domě U kamenného zvonu, především v jeho nárožní věžové části a přilehlých křídlech. Nápovědou vám může být počítačový prostorový model, který je součástí výstavy Královský sňatek.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka